"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σσσσ! Οι ευπατρίδες κοιμούνται

Γράφει ο Στέλιος Ν. Κάνδιας

Εξόχως αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ της Καθημερινής για τα άδεια έδρανα της Βουλής που παρουσίασε και ο ΣΚΑΪ στο δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου.
Έτσι καταλάβαμε γιατί στις συνεδριάσεις οι κάμερες που έχουν στηθεί στο Μέγαρο της Δημοκρατίας ζουμάρουν μέχρι... τελευταίας ρυτίδας στον εκάστοτε ομιλούντα βουλευτή, πρόεδρο ή υπουργό.
Δεν πρόκειται για σκηνοθετική άποψη, δεν έχει εμμονή με το... σώμα του Κοινοβουλίου ο σκηνοθέτης, είναι "εθνική ανάγκη" για να μην φαίνεται ότι οι “πατέρες του έθνους” έχουν αφήσει “ορφανά” τα... καθίσματα και δίνουν τις εθνικές τους μάχες τους στους καφενέδες της Βουλής και της πλατείας Συντάγματος, είτε ασχολούνται περισσότερο με τα επαγγελματικά τους (μια που καταργήθηκε και το ασυμβίβαστο).

Πέντε – δέκα βουλευτές παρίστανται σε συνεδριάσεις της Βουλής στην οποία συζητούνται(;) κρίσιμα για τη χώρα σχέδια νόμου, αλλά η αποζημίωση, αποζημίωση... Μπας και πρέπει να κάνουμε και μνημείο στον... Άγνωστο Βουλευτή;

Φευ, στην “εθνική αντιπροσωπεία” λίγοι μας αντιπροσωπεύουν αποτελεσματικά, παρότι τους ψηφίζουμε και τους πληρώνουμε. Όχι μόνο με τη φυσική τους παρουσία, με την εν γένει πολιτική τους στάση και συμπεριφορά.

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε και το γεγονός ότι η Ελλάδα πρόσφατα καταδικάστηκε, για δεύτερη φορά, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξαιτίας της καταχρηστικής μη άρσης της βουλευτικής ασυλίας βουλευτή στο πλαίσιο ποινικού σκέλους αστικής διαφοράς οικογενειακού δικαίου.

Όπως τονίζει η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, ο προκλητικά διευρυμένος, στα όρια της κατάχρησης εξουσίας, τρόπος εφαρμογής του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας στην Ελλάδα, αντιβαίνει στο δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στα ελληνικά δικαστήρια.

Στην πλατεία Συντάγματος κατοπτρίζεται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας: Προνομίες και ατέλειες δυσανάλογες της προσφοράς, συντεχνιακή λογική και ατιμωρησία.

Θα 'λεγες ότι από τους μαρμάρινους ανδριάντες τους στο χώρο της Βουλής ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος μοιάζουν σα να έχουν αποστρέψει το βλέμμα τους από το Κοινοβούλιο...

ΠΗΓΗ ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: