"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η πολιτική για τους ναρκομανείς στις πολιτισμένες χώρες

Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Είναι μεγάλο το θέμα των ναρκωτικών και των πληγών που προκαλούν στο σώμα της κοινωνίας, οδηγώντας σε κακή ζωή και χειρότερο θάνατο πολλούς νέους κυρίως ανθρώπους. Λοιπόν, στη Δανία, μια χώρα που σέβεται και βοηθά τους πολίτες της, άρχισε να λειτουργεί η πρώτη κλινική δωρεάν διανομής ηρωίνης, υπό ιατρική παρακολούθηση, με στόχο να βοηθηθούν οι βαριά εξαρτημένοι τοξικομανείς.

Ετσι η Δανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, που έχουν επίσης επικυρώσει την ιατρική συνταγογράφηση ηρωίνης σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που παραμένουν εξαρτημένοι από αυτή την ουσία παρά τις θεραπείες υποκατάστασης.

«Στόχος μας δεν είναι να γιατρέψουμε τους τοξικομανείς, αλλά να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να αρκεστούν μόνο στη μεθαδόνη παρέχοντάς τους ηρωίνη, βοηθώντας τους να αποφύγουν τις ασθένειες και αποτρέποντάς τους να καταφύγουν στην εγκληματικότητα για να βρούνε τη δόση τους», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο γιατρός που είναι υπεύθυνος του κέντρου.

Οι ερωτήσεις είναι απλές και άμεσες. Η Ελλάδα έχει περισσότερο έγκυρους επιστημονικούς λόγους από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και τη Βρετανία για να μην έχει ξεκινήσει τέτοιο πρόγραμμα; Ή μήπως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας επιμένει να εκμεταλλεύεται τις εμμονές και τις πλάνες μιας ανενημέρωτης κοινωνίας και μένει σε εγκληματική απάθεια.

Όλοι διαμαρτύρονται για την αυξημένη εγκληματικότητα, που όσο και να μετονομάζουν εύηχα το υπουργείο καταστολής και επιβολής της δημόσια τάξης δεν καταφέρνει να την αντιμετωπίσει.

Κανείς δεν βλέπει ότι σημαντικός παράγοντας αυτής της εγκληματικότητας είναι και η ανάγκη για την παράνομη, πανάκριβη και πολλές φορές θανατηφόρα προμήθεια των ναρκωτικών, που θα έπρεπε να δίνει το κράτος, με ιατρική επίβλεψη στους δυστυχείς συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ξεφύγουν αλλιώς από τον εφιάλτη να είναι και άρρωστοι και παράνομοι;

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: