"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέτοια κοινωνία θέλουμε;

Είδηση να φρίξετε - Άρθρο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η είδηση είναι εξωφρενική, αηδιαστική και σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο έντονα, αν ζεις σε κοινωνία ανθρώπων. Αν αληθεύουν τα βασικά δεδομένα της – και γιατί να μην αληθεύουν- δύο μικρά παιδιά καταδικάστηκαν για μικροκλοπή αξίας 10 euro σε 10μηνη φυλάκιση (!) στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας του Βόλου. Πρόκειται για δύο αδελφάκια από τη Γεωργία, τα οποία οδηγήθηκαν πρόσφατα στις παραπάνω φυλακές.

Πολλά τα ερωτήματα που πολιόρκησαν αμέσως το μυαλό και έφεραν την απόγνωση, την αηδία και την απόρριψη για την κοινωνία που οδήγησε σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Η «αξία» που κλάπηκε, κατά το κατηγορητήριο, σύμφωνα με την επιστολή συμπολιτών μας που επιμένουν να μένουν άνθρωποι σε τέτοιους καιρούς, είναι… 10 ευρώ. Δηλαδή, τρία πακέτα τσιγάρα.

Η αξία της ζωής δύο μικρών παιδιών, που μόλις αρχίζει, προφανώς εκτιμάται μικρότερη των 10 ευρώ, ας πούμε πέντε ευρώ κάθε παιδί! Η αξία της κοινωνίας μας προφανώς μικρότερη από 10 ευρώ, αφού στέλνονται στην Ανωτάτη Σχολή Παραγωγής Εγκληματιών και σε εξειδικευμένο κολαστήριο παιδικών ψυχών και σωμάτων, τα δύο παιδιά, για δέκα ολόκληρους μήνες, δηλαδή για όλο το 2010, για να πάρουν μαθήματα εξελιγμένου εγκλήματος και να κακοφορμίσουν οι πληγές που ήδη θα φέρουν οι ψυχές τους από προηγούμενες συμπεριφορές, μέσω της «περιποίησης» που θα βρουν από δυνατότερους συγκρατούμενους και από το «σωφρονιστικό» σύστημα.

Άραγε, στα πόσα ευρώ αποτιμάται η ζωή των ανθρώπων για την κοινωνία που προχωρά σε τέτοιες ενέργειες; Έχουν μάθει τα όργανα της συντεταγμένης πολιτείας της μας την κλασική αρχή «πάντων μέτρον άνθρωπος» και όχι… ευρώ;

Βέβαια, ίσως φταίει το γεγονός ότι τα παιδιά δεν θεωρήθηκαν παιδιά ανθρώπων επειδή ήταν από τη Γεωργία και όχι ημεδαποί.

Ίσως και το ότι δεν είχαν ούτε σημαντική νομική ούτε υποτυπώδη κοινωνική ή πολιτειακή υποστήριξη. Σκέφτομαι, σαν σε εφιάλτη, τι θα γινόταν αν, από λάθος, είχαν συλληφθεί για κλοπή 10 ευρώ παιδιά πρωθυπουργών, υπουργών και γενικώς… Με τι παρακάλια θα είχε γονατίσει όλη η ιεραρχία για να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη που άγγιξε τα βλαστάρια τέτοιων ανθρώπων, για τέτοιο λόγο…

Αναρωτιέμαι ακόμα πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ή ο υπουργός Δικαιοσύνης (;), Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (;), αν πληροφορηθεί, έστω τώρα, το γεγονός. Τελευταία ελπίδα για να μην πεθάνουμε από έκπληξη είναι μια οργισμένη αντίδρασή τους.

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: