"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Χορός» εκατ. ευρώ σε επιτροπές

Toυ Θανου Mπλουνα

Σκάνδαλα ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορούν το υφυπουργείο Αθλητισμού, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας πως σε μια περίοδο που ακόμη και η κατάργηση του 14ου μισθού δεν αποκλείεται από τη συζήτηση προκειμένου να βελτιωθεί η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, το δημόσιο ταμείο αιμορραγούσε.

Το πρώτο, αποκαλύφθηκε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή ο οποίος στις 11/2 ανακοίνωσε την κατάργηση 32 μη θεσμοθετημένων επιτροπών και ομάδων εργασίας που λειτούργησαν στο υφυπουργείο από το 2004 έως το 2009 και κόστισαν στο Δημόσιο 15.681.157 ευρώ.
Ο κ. Μπιτσαξής δικαιολογώντας την απόφασή του μίλησε για «αργομισθίες». Δηλαδή για επιτροπές τα μέλη των οποίων δεν πρόσφεραν έργο ανάλογα με την αμοιβή τους ή δεν πρόσφεραν κανένα έργο.

Το δεύτερο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το περασμένο Σάββατο και αφορά την «εκδήλωση - φάντασμα» για τη βράβευση των καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου το 2006 η οποία παρότι δεν έγινε ποτέ, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 14 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα των επιτροπών που κατήργησε ο κ. Μπιτσαξής αλλά και για τις σχολές προπονητών που λειτουργούσαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (περίπου 70 με αντίστοιχες επιτροπές διοίκησης) πραγματοποίησαν έλεγχο από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τον Δεκέμβριο ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από παρέμβαση του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή. Το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνεται σε πολλές σελίδες και κάνει λόγο για «υπερβολικές αμοιβές» κάποιων μελών επιτροπών και για πολλές «άσχετες» επιτροπές που λειτούργησαν στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα φαίνεται να δικαιώνει τον προϊστάμενο αυτοτελούς γραφείου επιμόρφωσης της ΓΓΑ, Γιώργο Κοπιδάκη ο οποίος προέβη στις σχετικές καταγγελίες.

Στις 27/2/09 ο κ. Κοπιδάκης κατήγγειλε στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη τη «βιομηχανία σχολών προπονητών». Συγκεκριμένα ότι
α) υπάρχει πρόσωπο που μετέχει σε έξι επιτροπές και αναφέρεται ως υπάλληλος της ΓΓΑ, ενώ δεν είναι και
β) ότι απουσιάζει μελέτη για την ίδρυση των σχολών οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο 2725/99 θα έπρεπε να ιδρυθούν από «Ελληνικό Κέντρο Αθλητικής Ερευνας και Τεχνολογίας», το οποίο όμως δεν είχε συσταθεί.
Η καταγγελία κοινοποιήθηκε στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αλλά και στον κ. Ρακιντζή.

Στις 9/3/09 ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Δ. Λειβαδέας, ζήτησε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά «να εξετάσει το θέμα ενημερώνοντας ακολούθως τον ενδιαφερόμενο και τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης».
Λίγες ημέρες πριν, στις 4/3, ο κ. Κοπιδάκης έστειλε νέα καταγγελία προς τους ίδιους αποδέκτες η οποία αφορά «την υπογραφή εικονικών - «μαϊμού» βεβαιώσεων για την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης στα μέλη της «Επιτροπής Παρακολούθησης και Επίλυσης των Θεμάτων Λειτουργίας και Ασφάλειας του Κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού» που ζημιώνει επανειλημμένως το ελληνικό Δημόσιο». Πρόκειται για την 32η επιτροπή που κατήργησε ο νυν ΓΓΑ, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην, Στ. Δουβής. Η συγκεκριμένη επιτροπή είχε 19 μέλη και τρεις γραμματείς (όλοι έμμισθοι πλην του προέδρου της με 800 και 550 ευρώ αντίστοιχα). Ενα από τα μέλη της ήταν και ο καταγγέλλων που υποστηρίζει ότι υπάρχει «εξαπάτηση της δημόσιας υπηρεσίας μας με τη δήθεν πραγματοποίηση υπηρεσιακού έργου».

Στις 14/12/09 ο κ. Κοπιδάκης προέβη σε νέα καταγγελία που αυτή τη φορά είχε ως αποδέκτες τον ΓΓΑ Π. Μπιτσαξή, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Α. Γκερέκου και τον Λ. Ρακιντζή. Σε αυτήν κάνει λόγο για «μαϊμού βεβαιώσεις» της Επιτροπής Ελέγχου καταστατικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, Νομιμότητας Κανονισμών Αθλημάτων Ομοσπονδιών & Εκδοσης κανονισμών προπονητών για κάθε Αθλημα» και υποστηρίζει ότι τα μέλη της επιτροπής αποζημιώθηκαν για συνεδριάσεις τον προηγούμενο Μάρτιο και Απρίλιο που δεν έγιναν ποτέ. Η επιτροπή, μέλος της οποίας ήταν και ο καταγγέλλων, αποτελούνταν από 21 μέλη και τρεις γραμματείς με αμοιβή 700 και 500 ευρώ αντίστοιχα.

Το παρασκήνιο του φιάσκου του 2006 της FIFpro
Το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ κλήθηκε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο κατόπιν απόφασης των βρετανικών δικαστηρίων για την εκδήλωση - «φάντασμα» της βράβευσης των καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου το 2006. Τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενημέρωσε τα συναρμόδια υπουργεία ότι αυτό το ποσό πρέπει να δοθεί αφού η δικαστική μάχη χάθηκε για την ελληνική κυβέρνηση και κερδήθηκε από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων RAM που κατέφυγε σε αυτά καταγγέλλοντας τη σύμβαση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Η εκδήλωση επρόκειτο να γίνει στο «Αθηνών Αρένα» το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2006. Το αρχικό κόστος ήταν 6 εκατ. ευρώ. Συστήθηκε, επί υφυπουργίας Γ. Ορφανού με ΦΕΚ η Οργανωτική Επιτροπή που υφίσταται μέχρι σήμερα!

Η επιτροπή συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση πέντε φορές και ξαφνικά σταμάτησε. Η εκδήλωση ματαιώθηκε και η αγγλική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας τη σύμβαση επειδή δεν της είχαν καταβληθεί τα χρήματα στις ημερομηνίες που προβλέπονταν.

Ο τότε ΓΓΑ και πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής, Στ. Δουβής, εξηγεί γιατί δεν έγινε η εκδήλωση: «Είχαμε συμφωνήσει με την εταιρεία να έρθουν μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών όπως η Μadona, o Εlton John και άλλοι για να καλυφθούν τα έξοδα και να έχει επιτυχία η εκδήλωση. Λίγες ημέρες πριν από την τέλεσή της η εταιρεία δεν μας διαβεβαίωνε για τα ονόματα που θα έρθουν, ούτε για τους ποδοσφαιριστές και τα κανάλια και το μόνο που ζητούσε ήταν χρήματα».
Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου 2008. Ο δικαστής κ. Τάγκενχατ δεν έδωσε στην ελληνική πλευρά άδεια να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης...

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: