"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δύο "συγκρουόμενες" (?) αποψεις περί αντίστασης

ΔΥΟ "ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ" ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

"ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ"
Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Αντισταθείτε στα αγγλοσαξονικά κοράκια που επιπίπτουν πάνω στη ζωή μας, ραμφίζοντας άγρια την καρδιά μας.


Αντισταθείτε στους νεοναζιστές που επιχειρούν να επιρρίψουν τις αδυναμίες τους στους Έλληνες, κάνοντας την Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού.
Αντισταθείται στους καπιταλιστές και σ' όσους κανιβαλίζουν πάνω στους εργαζόμενους.
Αντισταθείτε σ’ αυτούς που μας χρεώνουν την αποτυχία τους, ενσταλάζοντάς μας την ενοχή, ότι τάχατες φταίμε κι εμείς γι' αυτή· σ’ αυτούς που λένε ότι ακόμη κι η ζωή δεν είναι παρά εμπόρευμα, μια επί πληρωμή εμπειρία.

Αντισταθείτε στα μέτρα και στον κεφαλικό φόρο για σφάλματα αλλότρια.

Αντισταθείτε σ’ αυτούς που λένε πως έτσι απλώς «πρέπει να δείξουμε ότι αντιδρούμε». Αντισταθείτε στους αδιάφορους, στη σαγήνη των ωραίων λόγων και στον κακό μας εαυτό που λέει καλά είμαι εγώ, το πρόβλημα το ’χουν οι άλλοι.

Αντισταθείτε, όπως προτρέπει ο ποιητής, «σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι» στους συμβουλάτορες, τους ρήτορες τους κόλακες και τους καθώς πρέπει.
Αντισταθείτε στα λαμόγια, στα τροκτικά, στους τηλεκράκτες, στους γιάπις και τους χρηματιστές που παίζουν με τις τιμές του σταριού χωρίς να έχουν δει ποτέ ένα κόκκο σιτάρι· σ’ αυτούς που πάνω από την ανθρωπιά βάνουν το χρήμα και τη δύναμη.

Αντισταθείτε στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό που θέλει τους εργαζόμενους άχρηστους και περιττούς.

Αντισταθείτε στη λευκή μαγεία των αριθμών που απομειώνει τον άνθρωπο, κάνοντάς τον στατιστικό στοιχείο. Αντισταθείτε σε όσους χρεώνουν το γάλα ενός παιδιού μ’ ένα τόνο αλυσίδες. Αντισταθείτε στους θεατές και στους άπραγους.

Παλέψτε στο όνομα της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων επί Γης. Γιατί η Πράξη και η δράση είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας μας. «Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία» (Μιχ. Κατσαρός).


"Πόσο κοστίζει η σημερινή απεργία;"

Tου Διονυση Γουσετη
(diongus@otenet.gr)

Την αναγγελία της σημερινής απεργίας της ΓΣΕΕ την πρωτοδιάβασα στις 3 του μηνός με ανακοίνωση του προέδρου της: «Θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις». Εκπληκτος διάβασα στις 16 του μηνός μιαν άλλη ανακοίνωση όπου, αντί για αυξήσεις, κατέβαζε όλη τη μυθολογία της Αριστεράς: «Η απεργία θα αποτελέσει τη δυναμική και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων και της κοινωνίας στις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των κερδοσκόπων, των αγορών και των νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων ηγετών, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Πώς μπορεί να καταγγέλλει η ΓΣΕΕ τους ηγέτες της Ε. Ε. ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, όταν έχουν δώσει σ’ αυτή τη χώρα πακτωλούς ευρώ;

Πώς μπορεί να καταγγέλλεται από την Ελλάδα η Ε. Ε. τη στιγμή που και η ίδια κινδυνεύει εξαιτίας της ελληνικής ανευθυνότητας, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς;
Μήπως αποτελεί έγκλημα των «νεοφιλελεύθερων Ευρωπαίων ηγετών» ότι προτείνουν τα παγκόσμια καθιερωμένα σκληρά μέτρα, που είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει άλλα δανεικά ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή μας;

Δηλαδή, αν δεν πρότεινε η Ε. Ε. τα σκληρά μέτρα, εμείς τι θα κάναμε; Θα τρώγαμε ο ένας τον άλλον μέχρι τελικής εξαφάνισης;

Πώς μπορεί να καταγγέλλει η ΓΣΕΕ γενικώς και αορίστως τις αγορές για «παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις»; Μήπως ευθύνονται οι αγορές ή μήπως το επάρατο κεφάλαιο για τις ρεμούλες που ξεκίνησαν με το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» και συνεχίζονται με τον διπλασιασμό των υπαλλήλων της Βουλής; Ή μήπως στον επαναστατικό της οίστρο ξεχνάει η ΓΣΕΕ την ποιότητα ζωής των εργαζομένων σε καθεστώτα όπου απουσίαζαν οι αγορές;

Πώς μπορεί να καταγγέλλει η ΓΣΕΕ τους ξένους κερδοσκόπους σαν αιτία της οικονομικής καταστροφής, όταν στη Γερμανία μια εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2.000 και 2.500;

Με τέτοιες παιδαριώδεις εκτιμήσεις και χωρίς καμία πρόταση για το πού θα βρεθούν λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων αν δεν εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ πραγματοποιεί σήμερα μια απεργία ενάντια σε μέτρα με τα οποία συμφωνεί το 65% των πολιτών. Επειδή δεν στερείται νοημοσύνης, είναι φανερό ότι ούτε η ίδια η ηγεσία πιστεύει στις διακηρύξεις της, όπως δεν πιστεύει στην ανάγκη ή στην αποτελεσματικότητα της απεργίας. Την προκήρυξε από επαγγελματική υποχρέωση και απευθύνεται όχι στην εργατική τάξη, αλλά σε διάφορες κομματικές ομάδες.

Πρόκειται για παιχνίδι ρόλων και η ΓΣΕΕ οφείλει να παίξει τον δικό της ρόλο. Μπροστά σ’ αυτόν δεν λογαριάζει το κόστος της απεργίας. Δεν λογαριάζει είτε τη ζημιά που προκαλεί στην παραγωγή, είτε την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τους πολίτες είτε τη δυσφήμηση της χώρας στους υποψήφιους δανειστές από τους οποίους περιμένουμε την επιβίωσή μας.

Οπως δεν τα λογαριάζουν και τόσοι άλλοι στην κατακερματισμένη κοινωνία μας κι ας κρεμόμαστε όλοι μαζί από μια κλωστή. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: