Στα 5 έτη η διεκδίκηση αποζημίωσης από το Δημόσιο
«Πράσινο φως» για να μπορούν να διεκδικούν μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε βάθος χρόνου 5ετίας (αντί της 2ετίας) από το Δημόσιο, ανάβει -σύμφωνα με πληροφορίες- με απόφαση-σταθμό η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την προνομιακή και βραχυχρόνια παραγραφή των 2ετών που ισχύει για τις οικονομικές απαιτήσεις σε βάρος του Δημοσίου. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικούν τις οικονομικές αξιώσεις τους σε βάθος 5ετίας οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και όσοι διεκδικούν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή παράλειψη κρατικών οργάνων.
Η δικαστική απόφαση βρίσκεται στον αντίποδα της κρίσης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που με απόφαση-λαιμητόμο το περασμένο καλοκαίρι έκρινε συνταγματική την προνομιακή παραγραφή των 2ετών που αφορούν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Τώρα το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας επανέρχεται για να κριθεί στο ΑΕΔ σε ένα πρωτοφανές δικαστικό «αλαλούμ» που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια γύρω από τις προνομιακές για το Δημόσιο διατάξεις και ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις έχει καταδικάσει.
Λόγω του γεγονότος ότι ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει συνταγματική τη 2ετή παραγραφή, η Ολομέλεια ΣτΕ, αφού διαφώνησε διαπιστώνοντας την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, παραπέμπει -σύμφωνα με πληροφορίες- υποχρεωτικά την υπόθεση στο ΑΕΔ για οριστική κρίση.
Αντισυνταγματική
Με δεδομένο ότι η σύνθεση του ΑΕΔ άλλαξε, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματική η προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου και να προκύψουν έτσι δικαστικές αποφάσεις και εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων». Αυτό θα συμβεί εφόσον ισχύσει η δυνατότητα αναδρομικών 5ετίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και 2ετίας για τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.
Μέχρις ότου υπάρξει οριστική κρίση από το ΑΕΔ για το ζήτημα της συνταγματικότητας, τα διοικητικά δικαστήρια θα μπορούν να εφαρμόζουν την 5ετία που αποδέχθηκε το ΣτΕ. Την απόφαση-σταθμό (που θα γίνει επίσημα γνωστή σε μερικές εβδομάδες) περιμένουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τις αξιώσεις τους σε πολλές εκκρεμείς δίκες για μεγαλύτερες αποδοχές, επιδόματα (π.χ. 176 ευρώ, οικογενειακά κ.ά.), κ.λπ. Οι δίκες αυτές είχαν «παγώσει» εν αναμονή της κρίσης του ΣτΕ.
πηγη ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΘΝΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου