"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πλούσια τα ελέη της ΕΡΤ...

Διαβάστε να ΦΡΙΞΕΤΕ
Του Φ. Συρίγου

Περιστολή δαπανών λέει ότι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και στην ΕΡΤ. Να μειώσει τους μισθούς των διευθυντών, να καταργήσει τους εντεταλμένους συμβούλους, να κόψει τα συμβόλαια των χρυσοκάνθαρων δημοσιογράφων! Και άλλα πολλά, που τούτες τις δύσκολες μέρες ακούγονται σαν μουσική στ' αφτιά του περισσότερου κόσμου.

Πριν απ' οτιδήποτε, όμως, μου φαίνεται ότι στη λεγόμενη «δημόσια τηλεόραση» πρέπει να χτυπηθεί η νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία, για να γίνει μια δουλειά που χρειάζεται, π.χ., 10 υπαλλήλους, επιστρατεύονται 30, και από αυτούς που περισσεύουν, οι μισοί βοηθάνε τους άλλους μισούς να κάθονται... Αμειβόμενοι, όλοι μαζί, πολλές φορές και με το παραπάνω!

Μια κραυγαλέα επίδειξη αυτής της απαράδεκτης νοοτροπίας είχαμε πριν από λίγες, μόλις, ημέρες, ενόψει του χθεσινού τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ που η ΕΡΤ προετοιμαζόταν να τον μεταδώσει ζωντανά.  Για την κάλυψη, λοιπόν, αυτού του αγώνα και για μία εκπομπή που θα έκανε λίγο νωρίτερα από το γήπεδο, το κρατικό κανάλι έκρινε ότι χρειάζονταν 130 άνθρωποι. Και μάλιστα απέστειλε στη διοργανώτρια και μία άκρως διαφωτιστική κατάσταση, στην οποία αναφέρει το ονοματεπώνυμο του καθενός και την ειδικότητά του.
Οπως ήταν φυσικό, το απίστευτο αυτό έγγραφο προκάλεσε τη δικαιολογημένη κατάπληξη των υπευθύνων, οι οποίοι ζήτησαν αμέσως από την ΕΡΤ να εκλογικεύσει τις απαιτήσεις της, γιατί, έτσι που το πήγαινε, υπήρχε κίνδυνος οι εργαζόμενοι (που λέει ο λόγος...) για την τηλεόραση να είναι περισσότεροι και από τους θεατές!

Και πράγματι την τελευταία στιγμή, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να... συμμορφωθεί, περιορίζοντας τους προς διαπίστευση υπαλλήλους της από 130 σε... 108, όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι την ίδια δουλειά ένα ιδιωτικό κανάλι θα την έκανε με λιγότερους από τους μισούς! Ομως, στην ΕΡΤ, είπαμε, ένας δουλεύει και δύο τον... παρακολουθούν ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να λουφάρει. Και φυσικά, έτσι, η παραγωγικότητα (μαζί με το κόστος βέβαια) έχει πιάσει... ταβάνι!

Ιδού όμως και οι αποδείξεις, με βάση τη δεύτερη συρρικνωμένη κατάσταση, που έχω στα χέρια μου. Ενώ για τη μετάδοση του αγώνα και την εκπομπή που προηγείται, δεν χρειάζονται περισσότεροι από 10 (το πολύ) δημοσιογράφοι η ΕΡΤ θέλησε να διαπιστεύσει 23!!! Κι όμως, το 2007, στο φάιναλ φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ, η NOVA έβγαζε κάθε μέρα ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα 7 ωρών, με μόλις 12 δημοσιογράφους, που έκαναν όχι μία, αλλά δύο μεταδόσεις και μία μαραθώνια εκπομπή.

Πάμε όμως παρακάτω. Σε τι χρειάζονται, για μια εκπομπούλα και μια μετάδοση, να δίνουν το «παρών» στο γήπεδο ο διευθυντής λειτουργίας της ΕΡΤ, ο προϊστάμενος εργαστηρίων, ο προϊστάμενος λήψεων και φωτογραφίας, ο υπεύθυνος προγραμματισμού τεχνικών μέσων; Γιατί απαιτούνται τέσσερις ηλεκτρονικοί για τη ρύθμιση εικόνας, όταν η εικόνα του αγώνα θα είναι μία (κι άντε άλλη μία της εκπομπής που θα προηγηθεί...);

Και ακόμα γιατί ο σκηνοθέτης αυτής της περίφημης εκπομπής χρειάζεται δύο βοηθούς; Γιατί δεν επαρκούν δύο ηχολήπτες, αλλά πρέπει να έχουν και τρεις βοηθούς; Τι θα κάνουν στο μπάσκετ τρεις φροντιστές σκηνής, εννιά εργατοτεχνίτες, τρεις υπάλληλοι από τα εργαστήρια και 10 τεχνικοί φορητών συνεργείων, όταν δεν μιλάμε για ρεπορτάζ, αλλά για μία ζωντανή εκπομπή και μία επίσης ζωντανή μετάδοση;

Και οι τέσσερις διευθυντές παραγωγής τι θα κάνουν, αγαπητέ μου Γιώργο Γαμπρίτσο; Ησουν στη NOVA το 2007 και ξέρεις πώς έγινε το φάιναλ φορ. Θα κάνεις κάτι, λοιπόν, ή θα κάτσεις και θα τους κοιτάς, υπό τον φόβο των συνδικαλιστών;

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: