"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα σενάρια περί κερδοσκόπων δεν πείθουν

Tου Βασιλη Zηρα

Η θέση ότι «η Ελλάδα δεν ζητάει οικονομική βοήθεια, απλά και μόνο πολιτική στήριξη» από τους εταίρους είναι τουλάχιστον πρωτότυπη, ιδίως όταν ο στόχος είναι «να μπορεί να δανείζεται με το ίδιο κόστος που δανείζονται και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης». Τα άλλα κράτη-μέλη δεν είχαν και δεν ζήτησαν κάποιου είδους στήριξη για να δανείζονται με ένα εύλογο κόστος που θα επιθυμούσε και η χώρα μας.

Είτε δεν έχουν είτε οι αγορές θεωρούν πως δεν έχουν τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Αυτό και μόνον αυτό τους επιτρέπει να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια. Ενδεχομένως, όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό που θέλει από τους εταίρους είναι μόνο πολιτική στήριξη, εννοεί πως θέλει μια ρητή δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και, δεδομένης αυτής της βεβαιότητας, όποιοι συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα έχουν να κάνουν με την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής, οι εταίροι εξήγησαν ότι προϋπόθεση για να παράσχουν στήριξη είναι η Ελλάδα να πάρει μέτρα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και έκτοτε η επίσημη θέση της χώρας μας είναι πως θα πάρει όσα μέτρα απαιτούνται -γενικώς και αορίστως- και ότι είναι θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων. Ανεπισήμως, μάλιστα, «έδειξε» και τους κερδοσκόπους, τους οποίους υποτίθεται ότι εντόπισε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από αυτούς ο ένας δήλωσε ότι δεν ασχολείται με τα ελληνικά ομόλογα κι ένας άλλος είπε ότι σκοπεύει να βγάλει κέρδος από αυτά ποντάροντας στο ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Είναι προφανές πως οι δεσμεύσεις για μέτρα δεν είναι μέτρα. Επίσης, παρά τις όποιες υπερβολές των αγορών, η Ελλάδα δεν είναι θύμα των διεθνών κερδοσκόπων, αλλά των σοβαρών διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της, που παράγουν ελλείμματα και χρέη και επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητά της. Κάποιοι κερδίζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της. Θα έκαναν το ίδιο εάν είχε προοπτικές και δυναμική.

Οι εταίροι δεν πρόκειται να προσφέρουν ανεπιφύλακτη στήριξη με επιχειρήματα περί κερδοσκοπίας. Ηδη αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους από την επί της αρχής και υπό προϋποθέσεις πρόθεσή τους να υποκαταστήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτός είναι ο ένας λόγος που αρνούνται να επιβεβαιώσουν τα σενάρια περί του σχεδίου διάσωσης. Ο άλλος είναι ότι δεν θέλουν να χαλαρώσει η Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτά, είναι να ληφθούν μέτρα που δεν αλλοιώνουν το πνεύμα των συστάσεων του Ecofin, δηλαδή κυρίως μέτρα μείωσης των δαπανών. Μόνον έτσι θα μπορεί να διεκδικήσει όχι πολιτική στήριξη, αλλά οικονομική βοήθεια, ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού. Γιατί αυτό χρειάζεται, ας είμαστε ειλικρινείς.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: