"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χαραμάδες "φωτός" στον ισλαμικό σκοταδισμό της Σαουδικής Αραβίας...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να καλωσορίζουν (χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι είναι και ενθουσιασμένες) κάποια πρώτα μέτρα που τους δίνουν λίγες προοπτικές να ξεμυτίσουν από το σκότος, αλλά με κανέναν τρόπο να βγουν από αυτό.
Πριν από μερικές μέρες, για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μοχάμεντ αλ-Εϊσα, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται καινούργιος νόμος, ο οποίος, στο πλαίσιο, λέει, του προγράμματος του βασιλιά Αμπντάλα για τον «εκσυγχρονισμό του νομικού συστήματος», θα επιτρέψει σε όλες τις γυναίκες δικηγόρους να παρίστανται στα δικαστήρια και να υπερασπίζονται «κάποιες υποθέσεις». Αυτές οι «κάποιες υποθέσεις» θα είναι μόνον εκείνες που άπτονται του οικογενειακού δικαίου -διαζύγια, διατροφές, επιμέλεια παιδιών κ.λπ. Μέχρι τώρα, οι γυναίκες δικηγόροι δεν μπορούσαν να βρίσκονται μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, και εργάζονταν μόνο στα γραφεία τους και σε κυβερνητικές υπηρεσίες, «στα παρασκήνια».

ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ, το λεγόμενο «σύστημα της αρσενικής καθοδήγησης» απαιτεί οι γυναίκες να μην έχουν καμία επαφή, καμία συναναστροφή με άνδρες με τους οποίους δεν συγγενεύουν.

Σχεδόν όλες υποχρεούνται, δημόσια, να φορούν την μπούργκα, δεν επιτρέπεται να οδηγούν και, εάν είναι κάτω των 45 ετών, θα πρέπει να πάρουν την έγγραφη άδεια ενός ανδρός ώστε να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Οπως σημειώνει το BBC, τα τελευταία χρόνια «κάποια μέτρα» έχουν παρθεί για να μην είναι «τόσο απομονωμένη» η σημερινή γυναίκα της Σαουδικής Αραβίας. Ενα από αυτά, φέρ' ειπείν, είναι ότι επιτρέπεται πλέον να μένουν σε ξενοδοχείο ασυνόδευτες. Και πέρυσι, ένας ανώτερος θρησκευτικός άρχων έχασε το αξίωμά του, όταν επέκρινε με πολύ σκληρό τρόπο, δημόσια, την ίδρυση ενός πανεπιστημίου τεχνολογικών σπουδών, όπου μπορούν πια να φοιτήσουν άνδρες και γυναίκες, μαζί. Ο κληρικός, σεΐχης Σάαντ αλ-Σετρί, είχε χαρακτηρίσει «μέγα αμάρτημα» τα μικτά πανεπιστήμια.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: