Βαφτίζουν και πάλι τον... κουλοχέρη PacMan και Τetris
Του Β. Μανδραβελη
Νέες μέρες δόξας αναμένονται πάλι για τη χώρα. Οι ρυθμίσεις που επιχειρεί να φέρει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων αναμένεται να προσκρούσουν για άλλη μία φορά στην Κομισιόν. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η ηγεσία του υπουργείου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζει τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια ως τυχερά τεχνικά παίγνια. Στην πράξη η χώρα επιβάλλει σε τεχνικά παίγνια, όπως το PacMan και το Tetris, ειδικές ρυθμίσεις (π.χ. εφάπαξ τέλος για κάθε μηχανή 1.000 ευρώ και ετήσιο τέλος 100-800 ευρώ βάσει του μεγέθους της πόλης όπου εγκαθίσταται), εξομοιώνοντάς τις με τα ανταποδοτικά τέλη των μηχανών τυχερών παιγνίων.
Οι ρυθμίσεις αυτές στην πράξη εξομοιώνουν το PacMan με ένα τυχερό παιχνίδι τύπου «κουλοχέρη». Προς επίρρωση δε των αναφερομένων, είναι ενδεικτικό ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία των επτά σημείων για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το έβδομο σημείο αναφέρει ότι υπεύθυνη για την τήρηση των διατάξεων στον τομέα αυτόν είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των τυχερών παιχνιδιών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κανένας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιγνίων με αυτούς τους όρους. «Κατά μέσον όρο ένα τέτοιο παιχνίδι έχει τζίρο 50 ευρώ ημερησίως, κυρίως στα πολυσύχναστα μέρη», λέει ένας από αυτούς. Είναι δε απίθανο κάποιοι να επενδύσουν χιλιάδες ευρώ για τόσο πενιχρούς τζίρους, εκτός και αν τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια μετατραπούν σε τυχερά. Σε μια τέτοια περίπτωση ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα και μπορεί να ανέρχεται σε 500-1.000 ευρώ ημερησίως.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που θ’ αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ολα δείχνουν ότι και το τρίτο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η χώρα θα επιστραφεί ως «απαράδεκτο» από την Κομισιόν. Η τελευταία έχει λόγο στο σχέδιο νόμου, δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 31.000 ευρώ ημερησίως για την απαγόρευση των τεχνικών ψυχαγωγικών παιγνίων. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο νόμος 3037/2002 που απαγόρευε συλλήβδην ψυχαγωγικά παίγνια (PacMan, Tetris, σκάκι κ.λπ.) και τεχνικά τυχερά παίγνια -γνωστά και ως «φρουτάκια»- κρίθηκε αντικοινοτικός καθώς παρεμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
Ηταν άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC την περίοδο εκείνη, που ανέφερε ότι «Παίζοντας Tetris στην Ελλάδα, μπορείς να καταλήξεις φυλακή».
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε αποστείλει δύο σχέδια νόμου στις Βρυξέλλες για έγκριση, τα οποία επιστράφηκαν ως απαράδεκτα. Τώρα αναμένεται η ετυμηγορία για το νέο σχέδιο νόμου που θα στείλει ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η αγορά προεξοφλεί απόρριψη του σχεδίου νόμου για τους ίδιους ακριβώς λόγους που συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές.
Το όλο πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί, αν η Πολιτεία ήταν σε θέση να ελέγξει όσους μετατρέπουν τα ψυχαγωγικά σε τυχερά παιχνίδια. Επειδή δεν μπορεί να το πράξει, επιχειρεί να επινοήσει έναν δρακόντειο νόμο ο οποίος θα το κάνει αυτόματα...
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΖΟΓΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου