"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δεν υπάρχει... καπνός χωρίς φωτιά για τα βρέφη

Του Ανδρέα Κατσούλη

Επί σειρά δεκαετιών παρέμενε ανεξήγητο το πώς ένα υγιές βρέφος μπορεί να βρεθεί αίφνης νεκρό στην κούνια του. Πριν από μια τριετία, ωστόσο, Γερμανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα προς την «αποκωδικοποίηση» του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια γονείς που βιώνουν κατά το πρώτο έτος ανάπτυξης του παιδιού τους την εφιαλτική προοπτική ενός αιφνίδιου και ανεξήγητου χαμού.
Οι μελέτες εκείνες «φωτογράφισαν» ως αίτιο των θανάτων την έλλειψη ενός φυσικού αντανακλαστικού από τον οργανισμό του βρέφους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις, για άγνωστους λόγους, δεν ενεργοποιείται. «Τα βρέφη αυτά δεν ξυπνούν, παρότι θα έπρεπε», εξηγεί ο καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, Κρίστιαν Πόετς. Οπως επισημαίνει στη μελέτη του, τα μωρά αρέσκονται στο να «κουκουλώνουν» το κεφάλι τους, καθώς ανακαλούν από τη μνήμη τους τις συνθήκες «περιορισμού» υπό τις οποίες αναπτύσσονταν στη μητρική κοιλιά.

Στο 99% των περιπτώσεων, βρέφη που αντιμετώπισαν κάποια στιγμή συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, κατάφεραν να ξυπνήσουν και να απεγκλωβιστούν από τη δυνητικά απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση. Ωστόσο ορισμένα δεν διαθέτουν αυτόν τον αντανακλαστικό μηχανισμό και οι επιστήμονες αναζητούν επί χρόνια τα στοιχεία που θα καταστήσουν αναγνωρίσιμη αυτήν την κατηγορία βρεφών.

Στο πλαίσιο μιας σειράς δοκιμών και μελετών που διεξήγε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και η ερευνά της δημοσιοποιήθηκε προ ημερών, διαπίστωσε ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου πλήττει σημαντικά τον μηχανισμό ελέγχου της αρτηριακής πίεσης του βρέφους, γεγονός που εξηγεί, σε έναν μεγάλο βαθμό, το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου.

Οι επιστήμονες έθεσαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα υπό στενή παρακολούθηση 36 νεογέννητα, εκ των οποίων τα 17 είχαν μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εξέτασή τους έδειξε ότι τα εν λόγω βρέφη παρουσίαζαν ασυνήθιστες διακυμάνσεις τόσο του καρδιακού παλμού όσο και της αρτηριακής πίεσης ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου στις κούνιες τους. Οι διαταραχές μάλιστα του κυκλοφορικού συστήματος εντάθηκαν όσο πλησίαζαν στη συμπλήρωση του πρώτου έτους τους.

Οι γονείς οφείλουν να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τις συνθήκες υπό τις οποίες το εν λόγω αντανακλαστικό δεν ενεργοποιείται.

Ζωτικής σημασίας για τα βρέφη είναι η χρήση της πιπίλας. Η αμερικανική ακαδημία παιδιατρικής έχει δημοσιοποιήσει 7 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες βρέφη. Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η πιπίλα μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο μη ενεργοποίησης του αντανακλαστικού αφύπνισης στα βρέφη.

Μέτρα προστασίας

Κόψτε το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα.

Μην εκθέτετε το μωρό σας στον καπνό του τσιγάρου.

Τοποθετήστε τα μωρά για ύπνο σε ύπτια θέση.

Κοιμίστε το μωρό σε δροσερό περιβάλλον.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να μοιράζονται το κρεβάτι με το μωρό τους, ιδιαίτερα όταν είναι πολύ κουρασμένοι, είναι καπνιστές ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Το μωρό θα πρέπει να κοιμάται στην κούνια του, τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Ποτέ μην αποκοιμηθείτε με το μωρό σας σε κουνιστή πολυθρόνα.

Τα μωρά που κοιμούνται με κάποιον γονέα σε καναπέ εμφανίζουν 4πλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Υψηλότερο ποσοστό κινδύνου εμφανίζουν τα αγόρια καθώς και τα βρέφη που κοιμούνται πλαγίως ή μπρούμυτα.

Τα βρέφη που χρησιμοποιούν πιπίλα μειώνουν έως και 90% τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: