"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει ασήμαντη...

LA STAMPA / Barbara Spinelli

Σ' έναν κόσμο που αλλάζει σε βάθος και με ταχύτατους ρυθμούς, η Ευρώπη έχει πλέον μια φήμη που δεν της αξίζει ,αλλά δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Μοιάζει με μια κοιμισμένη δύναμη, που δεν μετέχει στην Ιστορία τού σήμερα, ικανή μόνο να υποσκιάζεται...
Δεν την ξύπνησε το τέλος του ψυχρού πολέμου. Δεν ήταν αρκετή ως πρόκληση ούτε η προοπτική μιας αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο που από μονοπολικός μετά το '89, συνεθλίβη πρώτα σε χαμένους πολέμους κι ύστερα στην οικονομική κρίση του 2008. Μια κρίση που διαρκεί κι έχει επιταχύνει την ανάδειξη νέων δυνάμεων (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) που πλήττουν την υπεροχή όχι μόνο της Αμερικής αλλά ολόκληρης της Δύσης. (...)

Σήμερα η Ευρώπη πάσχει γιατί είναι τυφλή. Τι είναι ακριβώς αυτό που δεν καταλαβαίνουμε από την κρίση; Δεν κατανοούμε τη φύση της επειδή κλείνουμε τα μάτια στις αλλαγές που συντελούνται, οικονομικές ή πολιτικές. Δεν βλέπουμε τον μετα-αμερικανικό, μετα-ατλαντικό κόσμο που αναδύεται, τον κόσμο του οποίου ο Ομπάμα είναι εκφραστής.

Νέες δυνάμεις αναδεικνύονται εξαιτίας της κρίσης, όχι πλέον δυτικές.

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει ασήμαντη. Κινδυνεύει να γίνει μια ήπειρος που θα είναι έξω από το παιχνίδι και θα πηγαίνει και χειρότερα. Κι αυτό θα συμβεί αν δεν ξυπνήσει εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: