"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διχογνωμία μεταξύ ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων διχάζουν τους δικαστικούς λειτουργούς. Αντίθετη από την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν η θέση που διατύπωσε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (46 δικαστές), η οποία έκρινε συνταγματικό το νομοσχέδιο του υπουργού κ. Χ. Καστανίδη.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προεπιλέγει έξι υποψήφιους ανώτατους δικαστές για κάθε θέση προέδρου του ΣτΕ, προέδρου και εισαγγελέα του Α.Π., προέδρου και γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γενικού επιτρόπου των διοικητικών δικαστηρίων. Θα διαβιβάζει τον σχετικό κατάλογο στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που θα καλεί σε ακρόαση και τους έξι. Από αυτούς η Βουλή θα εκφράζει θετική γνώμη για τους τρεις, είτε με ομοφωνία είτε με πλειοψηφία 4/5. Τον τελικό λόγο θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο που θα αποφασίζει λαμβάνοντας τη γνώμη της Βουλής.

Στο θέμα της υποχρεωτικής συνέντευξης η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφησε (23-23), ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοικήτου στα δικαστήρια, υπό την προϋπόθεση η επιλογή του προϊσταμένου να γίνεται από την Ολομέλεια του επόμενου βαθμού (με ψήφους 19 έναντι 22 κατά), δηλαδή από την Ολομέλεια των Εφετών.

Και η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοικήτου των μεγάλων δικαστηρίων κρίνοντας συνταγματικό τον θεσμό. Επίσης, πρότεινε να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο το κώλυμα εκλογής που προβλέπεται, εφόσον οι υποψήφιοι προς εκλογήν δικαστές δεν έχουν ευδόκιμη θητεία. Διαφωνεί ριζικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με παρεμβολή της Βουλής.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: