"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευθύνες σε γιατρούς ανέδειξε το πόρισμα

Ενδείξεις ευθύνης των θεραπόντων ιατρών ανέδειξε η ένορκη διοικητική εξέταση των συνθηκών της νοσηλείας του Νίκου Κακαουνάκη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Την εξέταση είχε διατάξει η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και της παραδόθηκε χθες από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Η υπουργός Υγείας διαβίβασε το πόρισμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του δημοσιογράφου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πέραν του ποινικού μέρους της υπόθεσης, το πόρισμα κατέδειξε και πειθαρχικές ευθύνες θεραπόντων ιατρών, οι οποίοι παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) από τον διοικητή της ΥΠΕ κ. Σταύρο Πεντέα.

Ο Νίκος Κακαουνάκης είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 22 Νοεμβρίου 2009, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο. Μετά από σειρά υποτροπών και προβλημάτων υγείας, κατέληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

Με επιστολές της, η οικογένεια του εκλιπόντος είχε καταγγείλει τους γιατρούς για λανθασμένες θεραπευτικές επιλογές και απόκρυψη των πραγματικών συνθηκών νοσηλείας. Είχε, μάλιστα, στείλει στοιχεία του ιατρικού του φακέλου στο νοσοκομείο «Τζον Χόπκινς» των ΗΠΑ, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες τους για ιατρικά λάθη.

Από την πλευρά τους, οι θεράποντες γιατροί είχαν κάνει λόγο για σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες επιδείνωσαν την ήδη επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του και οδήγησαν, τελικά, στην πολυοργανική ανεπάρκεια, που προκάλεσε και τον θάνατό του σε ηλικία 71 ετών

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: