"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φέρτε πρώτα πίσω τα κλεμμένα

Της Σοφίας Βούλτεψη

Το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Και αυτό συνέβη όχι επειδή οι Ελληνες δεν θέλουν να κάνουν θυσίες και να παραιτηθούν από τα κεκτημένα τους. Αλλά επειδή το μόνο που βλέπουν επί δεκαετίες μπροστά τους είναι ένα διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, στο οποίο έχουν πρωταγωνιστήσει αυτοί οι οποίοι τώρα ζητούν θυσίες από αυτούς τους οποίους διέφθειραν, ανταλλάσσοντας ψήφους με ρουσφέτια.

Όταν χρησιμοποιείς την άθλια οικονομική κατάσταση που το δικό σου σύστημα έχει προκαλέσει για να προπαγανδίσεις μια λαίλαπα λιτότητας, δεν μπορείς να πείσεις κανέναν. Διότι αυτοί που καλούνται να πειστούν, ζητούν πρώτα να πάνε πίσω στη θέση τους τα κλεμμένα.

Όταν επί χρόνια παρανόμως χρησιμοποιείς τους αδιαφανείς ειδικούς λογαριασμούς για να πληρώνεις επιδόματα και υπερωρίες, χωρίς ποτέ να τα ενσωματώνεις στο βασικό μισθό –με ανάλογες συνέπειες στο ύψος των συντάξεων– δεν μπορείς να απαιτείς τέτοιες θυσίες.

Το Σεπτέμβριο του 2008 οι τελωνειακοί κατέβηκαν σε απεργία με αίτημα να εξαιρεθεί ο δικός τους ειδικός λογαριασμός από την ένταξή του στον προϋπολογισμό. Δι’ αυτού του αδιαφανούς τρόπου εξασφάλιζαν έναν αξιοπρεπή μισθό, τον οποίο το άθλιο κράτος δεν μπορούσε να τους τον παράσχει χωρίς να παραβιάζει κάθε αρχή διαφάνειας. Το ίδιο άθλιο κράτος επέβαλε ποσοστό 0,5% επί της αξίας των προϊόντων που εκτελωνίζονταν, ώστε να τροφοδοτείται ο συγκεκριμένος ειδικός λογαριασμός. Δηλαδή όχι μόνο κρατούνταν καθηλωμένοι οι βασικοί μισθοί, αλλά και προκαλούνταν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα εκτελωνιζόμενα προϊόντα.

Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου αποκαλύφθηκε πως τα προερχόμενα από ειδικό λογαριασμό επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού έμπαιναν (άκουσον, άκουσον!) στο λογαριασμό του συνδικαλιστικού τους σωματείου. Τότε εν χορώ όλοι οι υπουργοί –πρώην και επόμενοι– δήλωσαν στην ψύχρα πως «έτσι γινόταν πάντα»!

Επειδή μπορεί να δούμε να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια που κάποιοι αγόρασαν με δάνεια –με τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν– υπάρχει και άλλη λύση: Να αρχίσουν να πυροβολούν τον κόσμο στο δρόμο. Αν πεθάνουν οι μισοί δεν θα χρειάζεται να τους δίνουν μισθούς!

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: