"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Άντε βρε, καλές δουλειές

Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

«Μερικές φορές, Προκόπιε, το επιτελείο που συζητάει με τους Ευρωπαίους θυμίζει τους Έλληνες που διαπραγματεύτηκαν τα πρώτα δάνεια. Οι ξένοι τούς έβλεπαν όπως θα αντιμετώπιζες εσύ έναν αφρικανό ιθαγενή φύλαρχο που ήρθε πρώτη φορά στην Ευρώπη και θέλει να ψωνίσει λάπτοπ. Η φιλοσοφία μας τους άρεσε, όχι όμως και τα μέτρα. Να, θα σου πω κάτι να το μεταφέρεις στον εκδότη σου. Ένας σοβαρός τεχνοκράτης ρώτησε τους έλληνες συνομιλητές του για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν προχωρεί σε διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας και σε μια σοβαρή φορολόγηση της Εκκλησίας. Ο δικός μας έβαλε τα γέλια και του είπε ότι αυτά δεν γίνονται. Ο άλλος άρχισε να τον πιέζει να του εξηγήσει για ποιον λόγο δεν γίνονται. Άντε να καταλάβουν...»
Λοιπόν, επειδή έχω πολύ σοβαρό ρεπορτάζ απ' όλες τις συζητήσεις, θα σας πω ότι αυτά που περιγράφονται παραπάνω αποδίδουν και το κλίμα στις αγορές. Αυτήν τη στιγμή οι αγορές συνεχίζουν να πιστεύουν όχι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά πως το 2010 θα βγει με αρνητικά αποτελέσματα. Γι' αυτό και είδατε επιτόκια 6,20, που είναι σαν να στέλνεις τον Παπακωνσταντίνου σε ενεχυροδανειστήριο στην Ομόνοια με τον Παρθενώνα και δύο νησιά στο χέρι.
Αυτό που έχουν επισημάνει και οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων είναι πως αυτή η κρίση δεν επιδέχεται πολιτική διαχείριση αλλά οικονομική. Πιο απλά, οι αγορές περιμένουν θεαματικές κινήσεις, που θα πείσουν για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Κινήσεις που θα έχουν και συμβολικό χαρακτήρα αλλά και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία νέα, επιτέλους σύγχρονη εποχή. Και δεν ξέρω γιατί, αλλά κάποιοι βάρβαροι εξ Εσπερίας έχουν κολλήσει με την Εκκλησία. Τι να τους πει κανείς;

Για να τελειώνω με τα οικονομικά –επειδή συντόμως θα μας τελειώσουν όλους– οφείλω να ενημερώσω τους καλούς συναδέλφους που διατηρούν εταιρείες με έδρα την Κύπρο πως δεν πρόκειται να απειληθούν στο ελάχιστο τόσο τα εισοδήματα όσο και η ανωνυμία τους. Κάθε χρόνο θα παίρνουν κανονικά το πιστοποιητικό αποφυγής διπλής φορολογίας και το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την πέσει σε εταιρεία με έδρα τη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Τι κάνουμε λοιπόν; Απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, που συστήνει την εταιρεία, μας ανοίγει τους λογαριασμούς, διορίζει εκπροσώπους και διοικητικό συμβούλιο, ενώ εμείς δεν φαινόμαστε πουθενά. Έχουμε μόνο τους κωδικούς του λογαριασμού και κανονίζουμε τις δουλειές μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πόσο κοστίζει; Τίποτα. Περίπου 5.000 η σύσταση και 1.500 τον χρόνο η συντήρηση.
Άντε βρε, καλές δουλειές

Δεν υπάρχουν σχόλια: