"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η επισφαλής ευρωζώνη

Απο το κύριο άρθρο των
NEW YORK TIMES

Το ευρώ αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση στην 11χρονη ιστορία του. Η Ελλάδα, ένα από τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, οφείλει να εξασφαλίσει 76 δισ. δολάρια φέτος -πάνω από 50 δισ. πριν από τις 30 Ιουνίου- ή να κηρύξει στάση πληρωμών. Κάτι τέτοιο θα απειλήσει την παγκόσμια αξιοπιστία του ευρώ, θα απομακρύνει τους επενδυτές και από άλλες χειμαζόμενες οικονομίες και πιθανώς θα αναστρέψει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης. Παρά τους πολύ πραγματικούς κινδύνους, τα πλουσιότερα κράτη της Ευρώπης -με πιο κραυγαλέο παράδειγμα τη Γερμανία- ενεργούν σαν να πρόκειται για το πρόβλημα κάποιου άλλου (...).

Θα ήταν απίστευτα κοντόφθαλμο να μη διαμορφωθεί σχέδιο επέμβασης για περίπτωση ανάγκης (...).

Οι οικονομικές τύχες των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ συνδέονται άρρηκτα και είναι ανέφικτο να περιοριστεί η κρίση σε μία από αυτές (...).

Επί χρόνια η Ελλάδα "μαγείρευε" τα στοιχεία. Σε ομαλότερες περιόδους οι ερωτήσεις ήταν ελάχιστες. Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αλήθεια και οι συνέπειές της (...).

Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση υπόσχεται μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε τρία χρόνια (...).

Τα βήματα είναι αναγκαία. Ομως οι ξένοι επενδυτές ορθώς αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά τη δυνατότητα της Ελλάδας για περικοπές σε εποχή ύφεσης και αυξανόμενης κοινωνικής και εργασιακής αναταραχής. Δεν θα πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην Ελλάδα -μία από τις μικρότερες και φτωχότερες οικονομίες της Ε.Ε. Σχέδιο σωτηρίας θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία, που η Αθήνα τόσο στυγνά εκμεταλλεύτηκε. Αν επιτραπεί αποτυχία της Ελλάδας θα σημάνει καταστροφή για όλους στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: