"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πέντε άμεσα μέτρα για τα φάρμακα

Του Μιχαλη Πιτσιλιδη
(διευθυντή του «Popular Medicine»)

Δεν έχει περάσει ημέρα από τις 100 πρώτες της κυβέρνησης χωρίς αναφορά στα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία «απειλεί την ύπαρξη των ταμείων». Στην πραγματικότητα, η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων (περ. 4 δις το 2009) αποτελεί ποσοστό 9% - 10% των δαπανών τους κι επομένως δεν συνιστά απειλή, όπως αποτελεί η κατάρρευση του συνταξιοδοτικού και οι περιττές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Αλλωστε, τα ταμεία σήμερα πληρώνουν λίγο περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης φαρμάκων από τους ασφαλισμένους τους. Ολοι οι Ελληνες αγοράζουν φάρμακα ιδιωτικά, προτιμώντας την ιδιωτική δαπάνη από τη δημόσια ταλαιπωρία. Αντί, λοιπόν, μιας οφειλόμενης συγγνώμης, πρέπει να πολίτες να ετοιμάζονται, μέσω της λίστας, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη (άλλος ένα φόρος).
Ωστόσο, η κυβέρνηση αναζητεί κι άλλα μέτρα, όπως η επανεξέταση του κέρδους των φαρμακοποιών και νέοι τρόποι ελέγχου των τιμών. Πράγματι, και στα δύο αυτά σημεία, όπως και σε άλλα, υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης, αλλά, δυστυχώς, ασκούνται έντονες πιέσεις. Τα λάθη των τελευταίων 30 ετών έχουν δημιουργήσει τερατώδεις δομές που θα καταρρεύσουν αν τα μέτρα δεν ληφθούν με ιδιαίτερη γνώση και προσοχή. Π. χ. η Ελλάδα διαθέτει 10.000 μικρά φαρμακεία και τον μικρότερο αριθμό κατοίκων ανά φαρμακείο σε όλη την Ευρώπη! Το ΙΚΑ διαθέτει χιλιάδες υπεράριθμους και κακά αμειβόμενους γιατρούς, στους οποίους έκλεινε πονηρά το μάτι, όταν τους προσλάμβανε, όσον αφορά τις άδολες πηγές εσόδων.

Είναι ανάγκη να επιβληθούν, μακριά από λαϊκισμούς, μέτρα που θα κατανέμουν αναλογικά το «κόστος» της μείωσης των δαπανών σε όλους: εταιρείες, φαρμακεμπόρους, φαρμακοποιούς και πολίτες. Η λογική «ο πολίτης στο απυρόβλητο» συνιστά, υπό τις παρούσες συνθήκες, ωμό λαϊκισμό. Στο πάρτι των ταμείων, ας μην το ξεχνάμε, πρωταγωνιστούν και οι ασφαλισμένοι! Ιδού τρία μέτρα που αλλάζουν άρδην την εικόνα, μπορούν να εφαρμοστούν από αύριο το πρωί και εξοικονομούν τόσα χρήματα όσα ουδέποτε θα φανταζόταν η κυβέρνηση, χωρίς λίστες και χτυπήματα επί δικαίων και αδίκων.

1. Το μόνο σημείο της αλυσίδας όπου είναι γνωστή με ακρίβεια η φαρμακευτική δαπάνη είναι τα τιμολόγια που εκδίδουν κάθε μήνα οι φαρμακοποιοί προς τα ταμεία. Στα τιμολόγια αυτά πρέπει να γίνεται γενναία έκπτωση προς τα ταμεία (π. χ. 7%) η οποία θα επιβαρύνει κατά 60% τις φαρμακευτικές εταιρείες, 30% τους φαρμακοποιούς και 10% τους χονδρεμπόρους. Τα ποσοστά των εταιρειών και των χονδρεμπόρων θα φτάνουν στον φαρμακοποιό μέσω κατάλληλων εκπτώσεων.

2. Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών σήμερα είναι ενιαίο, 33% επί των τιμών αγοράς, ανεξάρτητα αν το φάρμακο είναι φθηνό ή πολύ ακριβό. Επιβάλλεται να γίνει κλιμακούμενο, από 10% έως 50% και, επιπλέον, να δοθεί ειδική αμοιβή στον φαρμακοποιό για την εκτέλεση της συνταγής (π. χ. 3 ευρώ που θα επιβαρύνουν τον ασθενή) έτσι ώστε τελικά να μη διαταραχθεί η σημερινή οικονομική κατάσταση των φαρμακείων.

3. Το ζήτημα της συμμετοχής των ασφαλισμένων πρέπει να επανεξεταστεί. Πρέπει να οριστεί «ανασφάλιστο όριο», στο ύψος π. χ. των 15 ευρώ ανά συνταγή, για όλους πλην χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συνταγή επιβαρύνει τους ασφαλισμένους μέχρι τα 15 ευρώ κι από ’κει και πάνω, αρχίζει η συμμετοχή του ταμείου. Παράδειγμα: Για μια συνταγή αξίας 200 ευρώ, για την οποία ο ασθενής πληρώνει σήμερα 20 ευρώ (συμμετοχή 10%) ή 50 ευρώ (συμμετοχή 25%) θα πληρώνει: 15 ευρώ ως ανασφάλιστο όριο, 3 ευρώ για την εκτέλεση και 18,5 ευρώ συμμετοχή (200 - 15 = 185 x 10% = 18,5 ευρώ) σύνολο 36,5 ευρώ αν η συμμετοχή είναι 10% και 64,25 ευρώ αν η συμμετοχή είναι 25%.

4. Ολα τα πρωτότυπα φάρμακα που καλύπτονται από πατέντα κοστολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης και τα αντίγραφα με το 70% αυτής. Προς τα νοσοκομεία εκδίδεται τέσσερις φορές τον χρόνο πιστωτικό τιμολόγιο 20% επί της αξίας των αγορών του προηγηθέντος τριμήνου.

5. Η αγωνιώδης προσπάθεια να ανακαλυφθούν φθηνές τιμές εντός Ε. Ε. αλλά εκτός Ευρωζώνης είναι επισφαλέστατη και λανθασμένη και θα μεταφέρει την Ελλάδα από την πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, σε ό, τι αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη, στην τελευταία. Και τώρα, δεν έχουμε την κρατική Ολυμπιακή για να μας φέρνει το προσωπικό της φάρμακα από την Ευρώπη!

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: