"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ψυχιατρική αξιολόγηση των αστυνομικών μένει στα χαρτιά

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ψυχιατρικής αξιολόγησης όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας επαναφέρει στην επικαιρότητα η δολοφονία αστυνομικού 31 ετών προχθες. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την Αστυνομία, το τελευταίο διάστημα ο αστυνομικός αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Εν τούτοις, παρά το γεγονός ότι η κατάστασή του είχε γίνει αντιληπτή από τους συναδέλφους του, η υπηρεσία του δεν αντέδρασε με κανένα τρόπο.
Ο αστυφύλακας- είχε προσληφθεί ως συνοριακός φύλακας, μετετάγη στην ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Μάρτιο και υπηρετούσε σε περιοχή των Ιωαννίνων- βρέθηκε χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην αγροικία μιας οικογένειας κτηνοτρόφων στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας και όπως έγινε γνωστό δεν είχε διαφορές μαζί της. Κατά τις πληροφορίες, πήγε στην ιδιοκτησία τους με πολιτικά ρούχα- άοπλος όπως διαπιστώθηκε- και άρχισε να τους απειλεί. Ήταν οργισμένος και με λόγια ακατάληπτα τους ζητούσε να φύγουν από τον στάβλο και να του δώσουν τα πρόβατά τους. Μέσα σε λίγα λεπτά συνεπλάκη με τους δύο κτηνοτρόφους- ξαδέλφια μεταξύ τους- ενώπιον της μητέρας του ενός και της συζύγου του άλλου. Ένας από τους κτηνοτρόφους τον χτύπησε με ξύλο στον αυχένα και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Οι δυο κτηνοτρόφοι που συνελήφθησαν επέμεναν ότι δεν είχαν καμία διαφορά με τον αστυνομικό, ότι όλα έγιναν κατά τη συμπλοκή και ότι δεν είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν, αλλά βρέθηκαν σε άμυνα. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε για το επεισόδιο από τηλεφώνημα κατοίκου της περιοχής και όταν έφθασαν οι αστυνομικοί βρήκαν τον συνάδελφό τους νεκρό.

Περίεργη συμπεριφορά
Η συμπεριφορά του νεαρού αστυνομικού κίνησε την περιέργεια των αρμοδίων που χειρίστηκαν την υπόθεση καθώς από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν προσωπικές διαφορές με την οικογένεια των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το φθινόπωρο κυρίως όμως τον τελευταίο μήνα φαινόταν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και είχε γίνει οξύθυμος.Η υπόθεση του αστυνομικού επαναφέρει στην επικαιρότητα την έλλειψη ψυχιατρικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς των αστυνομικών. Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., η εφαρμογή του σχετικού νόμου που προβλέπει τον τακτικό ψυχιατρικό έλεγχο όσων υπηρετούν στην Αστυνομία προσκρούει στην έλλειψη προσωπικού ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με επιστημονικό προσωπικό. Σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφισθεί από το 2003, όλοι οι υποψήφιοι να καταταγούν στην ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ψυχοτεχνικά τεστ, ενώ όσοι υπηρετούν πρέπει κάθε πενταετία να υποβάλλονται σε ψυχολογικά τεστ ώστε να επανακρίνεται η ικανότητά τους να οπλοφορούν.
Για την εφαρμογή του σχετικού νόμου απαιτείται, σε πρώτη φάση, η πρόσληψη τουλάχιστον 60 ψυχιάτρων - ψυχολόγων και προβλέπεται ότι πρέπει να υπάρχει ένας ψυχολόγος σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση της χώρας.

Μόνο το 10%
Τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν συσταθεί και λειτουργούν τρεις επιτροπές, δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., έχουν εξεταστεί μόνο 4.500 αστυνομικοί (περίπου 10% του συνόλου), ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί σε όσους υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες υψηλού κινδύνου καθώς και σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: