"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εφεση από το Δημόσιο για την έκτακτη εισφορά

Από την Φωτεινη Kαλλιρη

Με το επιχείρημα ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς είναι συνταγματικό γιατί δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε φορολογούμενο.
Την έφεση άσκησε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ψυχικού (ως εκπρόσωπος του Δημοσίου), ζητώντας να εξαφανιστεί η υπ. αρ. 18440/2009 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Στην έφεση υποστηρίζει ακόμη ότι ήταν αναγκαστική η αξιοποίηση των εισοδημάτων του 2007, αφού δεν είχαν εκδοθεί (κατά την επιβολή του μέτρου) εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2008. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και όχι στις 5 Μαΐου, ως εσφαλμένα εδέχθη το Πρωτοδικείο, αφού η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος λήγει τον Ιούνιο εκάστου έτους. Δεν όφειλε επομένως η Βουλή να αναμείνει τα στοιχεία του 2008 για να επιβάλλει μία έκτακτη φορολογία που υπαγορευόταν από έκτακτες συνθήκες.

Η δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3758/2009, με τον οποίο επεβλήθη το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς ανησυχεί ότι θα ακολουθήσει κύμα ανάλογων αποφάσεων σε χιλιάδες δίκες που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως ότι θα δοθεί εντολή άμεσης επιστροφής των χρημάτων και μάλιστα εντόκως.

Το Δημόσιο αναφέρει ότι η κρίση του Διοικητικού Πρωτοδικείου δεν είναι ορθή, διότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται όταν είναι ανάγκη επιβολής της και όχι όταν τεθούν στη διάθεση της Βουλής τα στοιχεία φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών για το προηγούμενο έτος. Επίσης, κατά το Δημόσιο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο όφειλε να δεχθεί ότι οι διατάξεις του νόμου δεν έχουν αναδρομική ισχύ, δεν συνιστούν δηλαδή, αναδρομική φορολογία, αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση καθώς και ότι η εισφορά αυτή δεν συνιστά επαύξηση του φόρου εισοδήματος.
Η υπόθεση αναμένεται να φθάσει οπωσδήποτε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας ως δίκη - πιλότος, ενώ κατά πληροφορίες, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Κ. Πετρόπουλος (όπως έγινε και πρωτόδικα) θα ζητήσει να προσδιοριστεί η δίκη στο Δ. Εφετείο μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της έφεσης του Δημοσίου και με προοπτική έκδοσης απόφασης μέσα σε δύο μήνες από τη σχετική δίκη.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: