"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βραβεύσεις παιδικών βιβλίων για το 2008

Υστερα από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου κατέληξε (με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια) στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2009, που αφορούν στις εκδόσεις του έτους 2008. Οι βραβεύσεις έχουν ως εξής:

- Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας: ομόφωνα στη Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου για το βιβλίο της με τίτλο «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» (Πατάκης) και κατά πλειοψηφία στη Φωτεινή Φραγκούλη για το βιβλίο της με τίτλο «Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες» (Ελληνικά Γράμματα). Ο βραχύς κατάλογος από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βιβλία περιλάμβανε οκτώ (8) τίτλους.

- Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας: ομόφωνα στην Κατερίνα Βερούτσου για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Νεράιδα πάνω στο έλατο» (Πατάκης) του Μάνου Κοντολέων και κατά πλειοψηφία στον Θανάση Δήμου για την εικονογράφηση του βιβλίου του με τίτλο «Μια χειμωνιάτικη ιστορία» (Πατάκης). Ο βραχύς κατάλογος από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βιβλία περιλάμβανε επίσης οκτώ (8) τίτλους.

- Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Σάκη Σερέφα για το βιβλίο του με τίτλο «Ενας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» (Πατάκης). Ο βραχύς κατάλογος από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βιβλία περιλάμβανε πέντε (5) τίτλους.

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελείται από την πρόεδρο Αντα Γκίβαλου-Κατσίκη (πανεπιστημιακό), την αντιπρόεδρο Μένη Κανατσούλη (πανεπιστημιακό) και τα μέλη: Δημήτρη Πολίτη (πανεπιστημιακό), Σοφία Γαβριηλίδου (πανεπιστημιακό), Αγγελική Γιαννικοπούλου (πανεπιστημιακό), Λίτσα Ψαραύτη (συγγραφέα), Ηρώ Παπαμόσχου (συγγραφέα), Βάσω Ψαράκη (εικονογράφο) και Νίκο Μαρουλάκη (εικονογράφο).

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: