"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εξαφανίστηκε φυλή στην Ινδία

Η Μπο, η φυλή που ζούσε κάποτε στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας, έχει πλέον εξαλειφθεί μετά τον θάνατο του τελευταίου μέλους της. Η Μπόα Σίνιορ, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία περίπου 85 ετών, ήταν το γηραιότερο μέλος της ομάδας των φυλών του Ανταμάν, η οποία περιλάμβανε κάποτε δέκα διαφορετικές φυλές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι Μπο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Survival International.

Σύμφωνα με ανθρωπολόγους, οι Μπο ζούσαν εδώ και περίπου 65.000 χρόνια στα νησιά Ανταμάν, γεγονός που τους καθιστούσε απογόνους ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του ανθρώπου στη Γη. Η Μπόα Σίνιορ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μιλούσε τη γλώσσα Μπο.

Οι φυλές του Ανταμάν έχουν πλέον μόλις 52 μέλη, από τα 5.000 που είχαν όταν οι Βρετανοί αποίκισαν τα νησιά αυτά το 1858. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από ασθένειες που κόλλησαν από τους αποίκους. Οι Βρετανοί συνέλαβαν πολλά από τα μέλη της φυλής και τα κράτησαν σ' ένα ειδικό άσυλο σε μια προσπάθεια να τα εκπολιτίσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Survival International. Κανένα από τα 150 παιδιά που γεννήθηκαν σ' αυτή την αιχμαλωσία δεν έζησε πέρα από την ηλικία των δύο ετών.

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: