"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ζώνη παρθενίας» στην TV

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ που ορίζει ο σχετικός νόμος για τις αρμοδιότητές του, το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κρατά και κάτι άλλο -και ίσως είναι το σημαντικότερο πράγμα που κρατά. Είναι το κλειδί της «ζώνης παρθενίας» της τουρκικής κοινωνίας. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αποφάσεις του.

Μπορεί για παράδειγμα ένα «παρατεταμένο φιλί» μεταξύ πρωταγωνιστών μιας τηλεοπτικής σειράς να γίνει αιτία για επιβολή προστίμου στο κανάλι. Και δεν μιλάμε για γλώσσα ή άλλα ζουμερά όργανα στο φιλί. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλούσε ακόμη και επιβολή της παραδειγματικής τιμωρίας τού κρεμάσματος, από τα πιο περίεργα όργανά του, του διευθυντή του καναλιού, για παράδειγμα από τη γέφυρα του Βοσπόρου. Ετσι ώστε κρεμασμένος ανάποδα, όπως θα είναι, να βλέπει από κάτω να ρέει το υγρό στοιχείο του Βοσπόρου και να εμπεδώσει ότι δεν επιτρέπονται χωρατά με τα υγρά.

ΜΙΛΑΜΕ ΑΠΛΩΣ για ένα παρατεταμένο στεγνό φιλί, που ωστόσο τα κριτήρια περί επιτρεπτής διάρκειας δεν αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό, αλλά εξαρτώνται από τις αντιλήψεις και τις ερμηνείες των μελών του Συμβουλίου. Το κλειδί που κρατά το Συμβούλιο προστατεύει επίσης τις «εθνικές και ηθικές αξίες», καθώς επίσης και την «τουρκική οικογένεια».

Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ επιβολή προστίμου αφορά ένα σίριαλ, στο οποίο ένας νεαρός, που πρόκειται να αρραβωνιαστεί με μία κυρία, ξαφνικά, αλλά σίγουρα προσωρινά, εμπλέκεται σε μία σχέση με μία άλλη κυρία. Από την εμπλοκή αυτή όμως προκύπτει ζήτημα εγκυμοσύνης, τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε αυτή δεν μας δείχνει το κανάλι. Τέλος πάντων, το Συμβούλιο επέβαλε τιμωρία, επειδή το θέμα συνιστά «σχέση με την κουνιάδα», πράγμα που «έρχεται σε αντίθεση προς τις εθνικές και ηθικές αξίες της κοινωνίας και προς τη δομή της τουρκικής οικογένειας». Αυτό λέει το Συμβούλιο. Τώρα τι σόι έρευνες έχουν γίνει για τη δομή και τις αξίες, τη στιγμή που πρόκειται για σίριαλ που κάνουν θραύση τηλεθέασης, αυτό είναι άλλο ζήτημα.

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ του Συμβουλίου είναι ένα άλλο σίριαλ. Πρόκειται για πολύ πετυχημένο σίριαλ της τουρκικής τηλεόρασης στη δεκαετία του '70, που γυρίστηκε και πάλι με πιο σύγχρονο τρόπο. Κάνει επίσης θραύση. Οι ερωτικές ίντριγκες είναι από τα χαρακτηριστικά του σίριαλ και έτσι, συχνά-πυκνά, το Συμβούλιο χρησιμοποιεί το κλειδί. Πότε για παρατεταμένα φιλιά, πότε για μη παραδεκτές μορφές σχέσεων, πότε επειδή προβάλλεται η «απιστία» και άλλα διάφορα.

Οι ποινές που επιβάλλονται στο κανάλι για το εν λόγω σίριαλ δεν περιορίζονται στο χρηματικό πρόστιμο. Το Συμβούλιο αφαίρεσε το σίριαλ από τον κατάλογο των υποψήφιων σειρών για το βραβείο που δίνει κάθε χρόνο, για «σωστή χρήση της τουρκικής γλώσσας».

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: