"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


O Mαντέλα κάλεσε δεσμοφύλακά του

Προσκάλεσε έναν από τους δεσμοφύλακες του ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Nότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα κατά τον εορτασμό της επετείου 20 ετών από την αποφυλάκισή του.
Ο βραβευθείς με Νομπέλ Ειρήνης παρέμεινε επί 27 χρόνια έγκλειστος στο διαβόητο Ρόμπεν Αϊλαντ, κοντά στο Κέιπ Τάουν, κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.
Ο Κρίστο Μπραντ, αν και υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας στην εν λόγω φυλακή, ανέπτυξε στενούς δεσμούς φιλίας με τον Μαντέλα, ο οποίος μάλιστα αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι η παρουσία του Μπραντ ενίσχυσε την πίστη του «στη βασική ανθρωπιά ακόμα και αυτών που με είχαν εξαναγκάσει σε μια ζωή πίσω από τα σύνορα». Στο δείπνο της Τετάρτης παραβρέθηκαν επίσης η πρώην σύζυγός του Μαντέλα, Γουίνι, η κόρη του και άλλοι ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: