"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αirbus της Ολυμπιακής σε τιμή ευκαιρίας!

Στους «θείους» από την Αμερική που βλέπαμε στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες να ταξιδεύουν μαζί της, τη χρυσή εποχή που τις στολές των πανέμορφων αεροσυνοδών επιμελείτο ο Πιερ Καρντέν και οι επιβάτες γευμάτιζαν με επίχρυσα μαχαιροπίρουνα και με κεριά στα τραπεζάκια, φαίνεται ότι θα καταλήξουν τα απομεινάρια τής άλλοτε κραταιάς Ολυμπιακής, η οποία μπήκε πλέον στη φάση της εκκαθάρισης.

Στο σφυρί βγαίνουν αεροσκάφη, ανταλλακτικά, γραφεία και κτίρια που απέμειναν ως περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας που έπαψε να υπάρχει όπως τη γνωρίζαμε από τον περασμένο Οκτώβριο και τη θέση της πήρε η Οlympic Αir του ομίλου του κ. Α. Βγενόπουλου.

Διαμερίσματα σε μια από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου, το κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού, ελικόπτερα, μικρά ελικοφόρα αεροσκάφη, ακόμη και στολές αεροσυνοδών και πιλότων θα εκποιηθούν προκειμένου να φέρουν ζεστό χρήμα στα άδεια ταμεία του κράτους. Στις 22 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση των τεσσάρων Αirbus Α340 της Ολυμπιακής που πετούσαν στα υπερατλαντικά δρομολόγια. Τον διαγωνισμό διεξάγει για λογαριασμό του Δημοσίου η Εθνική Κεφαλαίου και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Δημόσιο προσδοκά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αποκομίσει περί τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς οι τιμές στην αγορά έχουν πέσει αρκετά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πολύ σύντομα η Εθνική Κεφαλαίου, που έχει αναλάβει την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της παλαιάς ΟΑ, θα προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την πώληση επιπλέον 18 ιδιόκτητων αεροσκαφών. Πρόκειται για 11 ελικοφόρα ΑΤR και επτά Βoeing 737-400 και εκτιμάται ότι από την πώλησή τους θα συγκεντρωθούν περί τα 25 εκατ. ευρώ, παρ΄ ότι η αρχική αποτίμησή τους ήταν πολύ υψηλότερη. Σήμερα βρίσκονται ακινητοποιημένα στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» (φωτογραφία). Πρώην πιλότοι και τεχνικοί της ΟΑ αλλά και ιδιωτικές εταιρείες προβαίνουν στη συντήρησή τους, προκειμένου να μην απολέσουν την πλοϊμότητά τους.

Στη συνέχεια η Εθνική Κεφαλαίου πρόκειται να ολοκληρώσει την εκποίηση των ακινήτων της. Σε αυτά συγκαταλέγονται το κτίριο μηχανογράφησης 9.000 τ.μ. στο Ελληνικό, ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. στο Λονδίνο (Ρark Road), ένα κτίριο 650 τ.μ. στο Λονδίνο (Conduit Street), αλλά και γραφεία 40 τ.μ. στο Ισραήλ και σε ελληνικές πόλεις και δήμους, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Μυτιλήνη και η Γλυφάδα.

Τέλος, θα πουληθούν αναλώσιμα και ανταλλακτικά αεροσκαφών, η αξία των οποίων φθάνει τα 75 εκατ. ευρώ, αλλά και συμμετοχές στην Galileo και στην Ολυμπιακή Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου (Οlympic Ιnto Ρlane Company). Αυτή την περίοδο συνεχίζεται η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, ενώ θα γίνει και έλεγχος αν πράγματι υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα που βρίσκονται στα χαρτιά της απογραφής. Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, το μόνιμο προσωπικό (περίπου 4.400 άτομα), έχουν απολυθεί από τις 15 Δεκεμβρίου. Από αυτούς περίπου 2.500 έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για τη μεταφορά τους σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι υπόλοιποι περίπου 1.600 εργαζόμενοι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ περίπου 300 απασχολούνται στην Οlympic Αir.

πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: