"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Γονείς όλου του κόσμου, προσοχή»

...Πατεράδες όλου του κόσμου, μεγάλη προσοχή στα παιχνίδια που θα αγοράσετε στα παιδιά σας. Μπορεί, στην κυριολεξία, μέχρι και να σας σκοτώσουν!

Απίστευτο και τραγικό όσο θέλετε, αλλά το θέμα είναι ότι το περιστατικό, δυστυχώς, συνέβη στ' αλήθεια. Και δεν συνέβη σε καμία, ας την πούμε, περισσότερο υπανάπτυκτη χώρα, αλλά στην Ιταλία του 2010. Μάλιστα σε κεντρικότατη, δηλαδή με λεφτά, υποτίθεται, και παιδεία, γειτονιά του Τορίνο κι όχι σε καμία αντίστοιχη, φτωχική ή περιθωριακή της Νάπολι ή γενικώς του ιταλικού Νότου.
Για τα 16α γενέθλια του παιδιού τους, Μάριο Ρ. (για προφανείς λόγους, το επίθετο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα), ο 46χρονος μπαμπάς του Φαμπρίτσιο κι η μητέρα του Μόνικα θεώρησαν φρόνιμο να του αγοράσουν το «Fifa 2009», το πασίγνωστο πλέον βίντεο γκέιμ που αναπαράγει, με πειστικό τρόπο, ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Και μέχρι εδώ, όλα καλά. Φαινομενικά, η επιλογή τους έμοιαζε να είναι η ακριβέστερη κι η καλύτερη, αφ' ενός γιατί το μεγάλο του πάθος ήταν και είναι γενικώς το playstation. Αφ' ετέρου γιατί, μ' ένα περισσότερο χαλαρωτικό παιχνίδι, οι γονείς του ήθελαν απλά και λογικά το παιδί τους να «ξεκολλήσει» κάπως από τα πολύ πιο βίαια «Mortal Kombat» ή «Manhunt2», οι πωλήσεις των οποίων απαγορεύτηκαν επ' αόριστον στην ιταλική, τουλάχιστον, αγορά.
«...Ηταν μεσημέρι. Ημουν στην κουζίνα κι ετοίμαζα το φαγητό. Ο Φαμπρίτσιο συνέδεε το παιχνίδι στην τηλεόραση και παράλληλα τον άκουγα που εξηγούσε στον Μάριο πώς παίζεται ή ποια κουμπιά έπρεπε να πατάει. Γελούσαν κι έκαναν πλάκα και τίποτα δεν προμήνυε το δράμα που θ' ακολουθούσε», διηγείται με τρεμάμενη φωνή η Μόνικα, την ώρα που ο σύζυγός της Φαμπρίτσιο χαροπάλευε (κι εξακολουθεί η ζωή του να κρέμεται από μία κλωστή) στην εντατική.
«...Κάποια στιγμή τους άκουσα να μαλώνουν. Η κατάσταση ξέφυγε, ο μικρός τον έβρισε, εκείνος τσαντίστηκε και του είπε "φτάνει: εσύ εδώ μέσα δεν πρόκειται να ξαναπαίξεις playstation". Ακολούθησε νεκρική σιγή. Ο Μάριο ήρθε στην κουζίνα, άνοιξε το συρτάρι, πήρε ένα μαχαίρι 40 εκ., το μεγαλύτερο που είχαμε και ξαναπήγε στο σαλόνι. Μετά γύρισε και σαν να μην έτρεχε απολύτως τίποτα, το ξέπλυνε στον νεροχύτη και κλείστηκε στο δωμάτιό του. Ετρεξα στο σαλόνι κι είδα τον άνδρα μου αιμόφυρτο, να κρατάει με το χέρι του τον λαιμό του. Είχε ασπρίσει. Και είχα παγώσει. Τηλεφώνησα αμέσως σε αστυνομία κι ασθενοφόρο. Οι πρώτοι συνέλαβαν τον γιο μου, οι δεύτεροι μετέφεραν τον πατέρα του στο νοσοκομείο. Οπως έμαθα αργότερα, ο μικρός του 'χε κόψει με μια μαχαιριά την καρωτίδα κι είναι θαύμα το πώς δεν τον σκότωσε επί τόπου. Κι όλα αυτά γιατί; Για ένα playstation...».

«Γονείς όλου του κόσμου, προσοχή», προειδοποιεί ο ψυχίατρος Αλεσάντρο Μελούτσι: «Οι πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και κρίσεις επιληψίας, με αποτέλεσμα να μη συνειδητοποιεί κάποιος πλήρως ή ξεκάθαρα τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του»...

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: