"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ψυχή του Ελληνα και άλλες ιστορίες

Tου Γιωργου Mαντελα

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαθέτει μαντικές ικανότητες. Ελπίζουμε να μην έχει και... ταχυδακτυλουργικές και χρειαστεί σε κανένα χρόνο από τώρα να απολογούμαστε πάλι στην Κομισιόν για τρικ και άλλα, γνωστά, κόλπα.
Για παράδειγμα, πριν καλά καλά βγει ο Ιανουάριος, παρατηρώντας προσεκτικά τις χιονισμένες βουνοκορφές του Νταβός, προέβλεψε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι τα έσοδα τον πρώτο μήνα του χρόνου θα είναι αυξημένα. Και στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, διέρρευσε έως και το ποσοστό. Αναλόγως του ορόφου απ’ όπου γινόταν η διαρροή στο μέγαρο της οδού Νίκης, άλλοι έκαναν λόγο για 9%, άλλοι για 11% και άλλοι για 15%.
«Διαρροές είναι, ό,τι θέλουν λένε» θα πείτε.
«Και κάποιες μπορεί να πέσουν και μέσα», θα προσθέσουμε εμείς.

Κάποιος, όμως, θα πρέπει να εξηγήσει στις Βρυξέλλες (γιατί σε εμάς λίγη σημασία έχει – μαθημένοι είμαστε), με τρόπο πειστικό, πώς κι από πού προκλήθηκε η «έκρηξη» και στα δημόσια ταμεία δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν τα ευρώ.

Μια εξήγηση που θα μπορούσαν να δώσουν είναι ότι στις ανά την επικράτεια ΔΟΥ μαζεύτηκαν την πρώτη μέρα του νέου χρόνου οι εφοριακοί και με τη βασιλόπιτα στο στόμα ανέκραξαν κοιτώντας απειλητικά τις λίστες των «εκκρεμών» υποθέσεων: «Τέρμα τα αστεία. Ο,τι φάγατε, φάγατε. Τώρα θα πληρώσετε». Το skript λέει ότι σήκωσαν τα μανίκια, και αφού απαρνήθηκαν επιδόματα και «τυχερά», ορκίστηκαν στη φωτογραφία του γενειοφόρου Δημήτρη Γεωργακόπουλου, γενικού γραμματέα αρμοδίου για τα έσοδα, σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν να ξεσκονίζουν βιβλία, ψάχνοντας για έσοδα. Σενάριο αμερικανικής ταινίας, στην κατηγορία επιστημονική φαντασία, θα πείτε. Είναι πάντως μια επιλογή.

Η άλλη είναι να πουν ότι οι μαγαζάτορες, πριν καλά καλά βγει ο μήνας, έσπευσαν να αποδώσουν τον ΦΠΑ, «τρομοκρατημένοι» από το αυξημένο κύμα αποδείξεων που έκοψαν αυτές τις μέρες, υπό την απειλή του βλοσυρού κ. Φίλιππου Σαχινίδη. Αυτό αναγκαστικά συνεπάγεται ότι δεν τα έβαλαν όλα στο παντελόνι (τζίρο, ΦΠΑ, επιταγές), όπως κάνουν συνήθως, επειδή έτσι νομίζουν ότι είναι το σωστό. Εναλλακτικά μπορεί να αποδοθεί επίσης σε ψυχολογικούς λόγους, σε μεθεόρτιο σύνδρομο ή σε παροδική κρίση ευσυνειδησίας ή καλύτερα πατριωτισμού, λόγω των επιθέσεων που δέχεται ο σθεναρώς αμυνόμενος τα πάτρια κ. Παπακωνσταντίνου από αμερικανοβρετανικά hedge funds.

Με δύο κουβέντες, να πουν ότι «μίλησε η ψυχή του Ελληνα». Αλλά, άντε τώρα να το μεταφράσεις αυτό στα γαλλογερμανικά. Υπάρχει τέλος και μια τελευταία εναλλακτική πρόταση.

Να πουν ότι πέρυσι, οι εφορίες –στο πνεύμα των εορτών– δεν «χτύπησαν» ούτε ευρώ, δεν ενόχλησαν κανέναν και άφησαν τον κόσμο να χαρεί. Οπότε δεν είχε παρακάτω στα έσοδα. Και φέτος, με το που μπήκε κάποιος «ξεχασμένος» στο γραφείο, παρουσίασαν αποτέλεσμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: