"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η μείωση δαπανών στο στρατο

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έδωσαν τα τρία Γενικά Επιτελεία στο ΥΕΘΑ, μια παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, στο Στρατό κοστίζει 750.000 ευρώ, στο Ναυτικό 308.000 ευρώ και στην Αεροπορία 1.000.000 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή φτάνει τα 2,058 εκατ. ευρώ. Για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, τα κόστη είναι αντίστοιχα: 430.000, 470.000 και 1.000.000 ευρώ, ήτοι ένα σύνολο της τάξεως του 1,9 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω ποσών αποτελούν τα έξοδα για τα καύσιμα των διαφόρων οχημάτων, των πολεμικών πλοίων και των αεροσκαφών

ΑΝ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ των παρελάσεων είναι ο πλέον εντυπωσιακός τρόπος μείωσης των δαπανών, δεν είναι και ο μοναδικός. Όπως είναι ήδη γνωστό, μέσω του προϋπολογισμού του 2010 θα υπάρξει μείωση στις αποδοχές του προσωπικού -στρατιωτικού και πολιτικούτων Ενόπλων Δυνάμεων της τάξεως του 2,42%. Στις λειτουργικές δαπάνες η μείωση θα φτάνει το 12,10%. Ανάλογες θα είναι οι μειώσεις και στους άλλους τομείς.

Το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθείται η εξέλιξη του προϋπολογισμού και, συνεπώς, ο ουσιαστικός έλεγχος των δαπανών. Έτσι λοιπόν ως τις 25 Ιανουαρίου τα Γενικά Επιτελεία υπέβαλαν αναλυτικές καταστάσεις των εξόδων τους, όπως αυτά είχαν προϋπολογιστεί για το 2010.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα τα Γενικά Επιτελεία θα αποστέλλουν στη ΓΔΟΣΥ (Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης) του ΥΕΘΑ πλήρη και αιτιολογημένο κατάλογο των δαπανών τους. Ταυτόχρονα σ’ αυτούς τους καταλόγους δε θα υπάρχει μόνο παράθεση και αιτιολόγηση των δαπανών αλλά και σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2009. Ο σχεδιασμός περιορισμού των δαπανών στο ΥΕΘΑ δεν σταματά στην τρέχουσα χρονιά. Προχωρά και στο μέλλον. Έτσι λοιπόν ξεκινά και ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων. Σύμφωνα με υποδείγματα σχεδίων προϋπολογισμού προγραμμάτων, που έχουν ήδη αποσταλεί, κάθε μεγάλη μονάδα πριν προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος θα πρέπει να υποβάλει τον σχετικό προϋπολογισμό.

Σ’ αυτόν θα γίνεται μια παρουσίαση τα μονάδας με την αποστολή της, το ιστορικό και του στρατηγικούς στόχους. Θα αναφέρονται οι λειτουργίες της, τα προγράμματά της και οι δράσεις που πρόκειται να αναλάβει. Ως έτος-βάση θα θεωρηθεί το 2010, υπολογίζοντας τις εγγεγραμμένες δαπάνες (γι’ αυτόν το χρόνο) μειωμένες κατά 10%. Αντίστοιχο θα γίνει και για το 2012.

πηγη ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Υπενθυμίζω πως όσο κοστίζει η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ΤΟΣΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, η παράγκα που λέγεται ΟΣΕ
Η παρέλαση ενόχλησε και έκοψαν τα μηχανοκίνητα μέσα. Η "παράγκα" ζει και βασιλεύει μαζί με τους κηφήνες της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: