"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ποιός θα το πεί στους Γερμανούς?

Του Χένρικ Μίλερ / DER SPIEGEL

Η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της Ε.Ε. έχει καταρτίσει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών που όμως όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα λειτουργήσει.
Η Ελλάδα από το 1800 μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν συνεχώς σε κατάσταση χρεοκοπίας, όπως γράφουν οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Ράινχαρντ και Ρόγκοφ στη μελέτη τους περί οικονομικών κρίσεων... Η Ελλάδα για να πείσει τους καταθέτες έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα περικοπών το οποίο και προβλέπει ότι μέχρι το 2013 το έλλειμμα θα φτάσει το 3%. Στο παρελθόν μόνον η Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατάφερε κάτι τέτοιο.

...Ισως η ελληνική κοινωνία σε μια πράξη μεγάλου πατριωτισμού καταφέρει να ισορροπήσει τα έσοδα και έξοδα του προϋπολογισμού. Αλλά οι οιωνοί δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια ξένων επενδυτών, σύμφωνα με ανάλυση της Ντόιτσε Μπανκ.
Η Ελλάδα από μόνη της δεν έχει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της. Για τον λόγο αυτό η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει στο τέλος να αναλάβουν τα ελληνικά χρέη. Αυτό είναι αναγκαίο για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της ευρωζώνης. Αλλά, ποιος έχει το θάρρος να πει κάτι τέτοιο στους Γερμανούς φορολογούμενους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: