"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελλάδα και «καλαμάρια βαμπίρ»...

FINANCIAL TIMES

Το καλαμάρι είναι αγαπημένη νοστιμιά στην Ελλάδα, προκαλεί όμως κάτι παραπάνω από... δυσπεψία στις Βρυξέλλες.
Με τις πληροφορίες στον Τύπο να μιλούν για το τέχνασμα που οι Ελληνες χρησιμοποίησαν, το οποίο συγκάλυψε το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχασε την αίσθηση του χιούμορ. Ζήτησε πληροφορίες για συναλλαγές παραγώγων της Αθήνας με επενδυτικές τράπεζες -ανάμεσά τους ακόμα και μια διαβόητη στις αρχές της δεκαετίας με το σπουδαίο «καλαμάρι βαμπίρ»- η Γκόλντμαν Σακς. (...)

Η συμφωνία εκμεταλλεύτηκε ένα κενό που οι ίδιες οι Βρυξέλλες προσέφεραν. Οταν η Ε.Ε. κατέστησε εν τέλει τους κανόνες αυστηρότερους, η Ελλάδα απέρριψε ανάλογη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη της. Φόρτωσε τον ελληνικό λαό με ένα τεράστιο οικονομικό βάρος. Αν όμως η Ελλάδα παρέβη το πνεύμα των κανόνων αυτό έγινε με τη συνενοχή και άλλων. Οι Βρυξέλλες και τα μέλη του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να γνώριζαν και να αποδέχτηκαν ό,τι συνέβαινε. (...)

Οι Βρυξέλλες ίσως προτίμησαν να κάνουν τα «στραβά μάτια», αντί να ρισκάρουν να δηλώσουν ότι μέλη της ζώνης του ευρώ παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να τους επιβάλουν κυρώσεις. Είναι αναμφίβολα δυσάρεστο το ότι οι εξελίξεις περί τα οικονομικά της Ελλάδας αποκάλυψαν τη συνενοχή. Μπορεί να θυμώσει τους Γερμανούς φορολογουμένους, που θα δουν ότι στην Ελλάδα εξασφαλίστηκε καλύτερος δρόμος από όσο πίστευαν. Γι' αυτό, όμως, δεν μπορούν να κατηγορηθούν μόνον οι Ελληνες. Πρόκειται για ευρωπαϊκή αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: