"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Λευκή σημαία από φοροφυγάδες

Υπό τον φόβο να ανακαλυφθούν και να πληρώσουν πρόστιμα σχεδόν 1.800 Γερμανοί φοροφυγάδες αυτοκαταγγέλθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αγοράσει τραπεζικά δεδομένα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία

Μόνο στη Βάδη - Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτική Γερμανία), μία πλούσια περιφέρεια στην οποία βρίσκονται η Στουτγάρδη και η Καρλσρούη, 566 πρόσωπα παραδέχθηκαν το οικονομικό ατόπημά τους από τις 5 έως τις 16 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου, Βίλι Στέχελε, προσθέτοντας πως πρόκειται για έσοδα ύψους 85 εκ. ευρώ από επενδύσεις και τόκους.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, μετά την αυτoκαταγγελία τους, οι μεταμελημένοι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους φόρους, όμως δεν υπόκεινται σε δικαστικές διώξεις.

Για κύμα αυτoκαταγγελιών και σε άλλες περιφέρειες της Γερμανίας κάνει λόγο τις τελευταίες εβδομάδες ο γερμανικός Τύπος. Στη Βαυαρία (νότια Γερμανία), για παράδειγμα, ο αριθμός των «μεταμελημένων» πολιτών ξεπέρασε τους 300, στην Κάτω Σαξονία τους 250, ενώ για το Βερολίνο και το Αμβούργο (βόρεια Γερμανία) δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν ο αριθμός των αυτoκαταγγελθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ είχε εγκρίνει την αγορά εκ μέρους του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενός cd προερχόμενου από την Ελβετία που περιείχε περισσότερα από 1.500 ονόματα πολιτών που φοροδιέφευγαν - επρόκειτο για δεδομένα που είχαν κλαπεί και διετίθεντο προς πώληση από ένα πληροφοριοδότη έναντι 2,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Τύπο-, τα έσοδα από τη φορολογία που δεν καταβλήθηκαν στο γερμανικό δημόσιο υπολογίζονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε η κυβέρνηση είχε καλέσει τους φοροδιαφεύγοντες να αυτοκαταγγελθούν πριν η εφορία εξετάσει τα δεδομένα.

Αντιδράσεις
Η κίνηση αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου είχε προκαλέσει την μήνιν της Ελβετίας, η οποία έσπευσε να δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Βερολίνο για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, ένας Ελβετός βουλευτής είχε παρομοιάσει με ληστεία τραπέζης τις «απόπειρες» της Γερμανίας να αποκτήσει δεδομένα για πρόσωπα που αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους, καταθέτοντας τα χρήματά τους στην Ελβετία.

Κατά της φοροδιαφυγής
Η κρίση ευαισθητοποίησε τους πολίτες

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία με όσους φοροδιαφεύγουν. Το 2008 θεωρούνταν μικροπαράπτωμα, ενώ σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η κοινή γνώμη της χώρας εμφανίζεται λιγότερο ανεκτική με τους φοροδιαφεύγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο γερμανικός Τύπος έχει κάνει εκτενή αφιερώματα για την κινητοποίηση των αρχών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Η φοροδιαφυγή δεν είναι ασήμαντο παράπτωμα» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βίλι Στέχελε.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: