"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρειαζόμαστε τη σφαλιάρα που θα μας συνεφέρει για άλλα εκατό χρόνια

Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Χαζεύω πλάνα του Γιώργου που συνομιλεί με τον Σαμαρά. Μετά κλείνω τα μάτια για να αποφύγω την εικόνα του Καρατζαφέρη, εμφανίζονται η Αλέκα, ο Τσίπρας, πάλι ο Γιώργος μόνος του να μιλάει προς όλους εμάς. Τους βλέπω όλους στη σειρά. Και αυτούς και τους προκατόχους τους. Όλους. Γυρίζω δεκαετίες πίσω, φτάνω μέχρι τον Πλαστήρα και τον Παπάγο.

Δείτε τους και εσείς. Και τώρα απαντήστε μου με το χέρι στην καρδιά: Τι κακό βρίσκετε στο να αναλάβουν Ευρωπαίοι τη διακυβέρνηση της χώρας; Εντάξει, θα μάθουν ελληνικά σαν τον Όθωνα, θα βαφτιστούν και ορθόδοξοι για να μην έχετε πρόβλημα, αλλά θα πάρουν στα χέρια τους αυτό το πράγμα και θα το κάνουν κράτος. Τους περιμένω πλέον όπως κάτι κολλημένοι Αμερικανοί στη Νεβάδα που κοιτάζουν τον ουρανό και περιμένουν να κατέβουν τα UFO. Εγώ περιμένω να φύγουν τα UFO.

Επίσης ομολογώ ότι διόλου δεν μας συμπονώ ως λαό, διόλου δεν δυσφορώ με όλα αυτά που μας βρήκαν. Είναι απολύτως φυσιολογικά. Απλώς οι παραγωγικές γενιές είναι οι τελευταίες στο τραπέζι και πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και θα τον πληρώσουμε, ελπίζω με τον πιο σκληρό τρόπο, μήπως και πάρουμε κάποιο μάθημα για μερικές δεκαετίες.
Αλλά, θα μου πείτε, εδώ δεν μας δίδαξαν τίποτα κάτι πόλεμοι με την Τουρκία και οι Μεγάλες Ιδέες, είναι δυνατόν να διδαχθούμε από αυτή την περιπέτεια; Δεν ξέρω. Και πριν από εκατό χρόνια που πτωχεύσαμε μπήκαν οι ξένοι και προσπάθησαν να μας φέρουν σε κάποια στοιχειώδη τροχιά σταθερότητας. Αυτό κράτησε έναν αιώνα. Χρειαζόμαστε τη σφαλιάρα που θα μας συνεφέρει για άλλα εκατό χρόνια; Μπα, για πενήντα θα έλεγα. Μέχρι τότε θα έχει μπει πολύ ξένο αίμα μέσα μας, οι Έλληνες θα είναι διαφορετικοί και πιθανότατα θα φτιάξουν ένα σωστό κράτος, απαλλαγμένο από τα σύνδρομα της οθωμανικής διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: