"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανοιξιάτικος εφιάλτης στο Βανκούβερ

Λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο Βανκούβερ τα πάντα μοιάζουν να είναι τέλεια κι ειδυλλιακά.
Η προσμονή κι ο ενθουσιασμός των 2,3 εκατ. κατοίκων έχουν φτάσει στο ζενίθ, οι 25.000 εθελοντές βρίσκονται, μήνες τώρα, στα πόστα τους, ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τους άλλους τόσους επισκέπτες, και γενικώς η πιο οικολογική και ιδανική για τον άνθρωπο πόλη του πλανήτη ύστερα από επτά χρόνια δουλειάς φτάνει στο μεγάλο ραντεβού σε άριστη -και κάτι περισσότερο- κατάσταση. Και μέχρι εδώ, όλα καλά και παραμυθένια, φτιαγμένα και στημένα με ελβετική ακρίβεια, πλην δύο σοβαρότατων απροόπτων της τελευταίας στιγμής: ούτε χιόνι υπάρχει, ούτε και χειμώνας...

«Το πρόβλημα είναι γενικό κι αφορά όλον τον πλανήτη», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. «Φταίει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά, παρ' όλα αυτά, οι μηχανικοί μας με διαβεβαίωσαν ότι θα τα καταφέρουμε». Οι μηχανικοί, μπορεί, όχι όμως κι οι μετεωρολόγοι, που μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα της τελετής λήξης, προέβλεψαν θερμοκρασίες σχεδόν ανοιξιάτικες, από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου το πρωί, έως τις 12 το μεσημέρι, και το πολύ 6 πάνω από το μηδέν το βράδυ, με πιθανές συχνές βροχοπτώσεις που κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» τα πάντα, λιώνοντας το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο (μόλις 15 εκ. χιόνι) που έπεσε στα γύρω βουνά: στο Cypress Mountain, όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι αγώνες snowboard και freestyle, αλλά και στο Whistler, όπου οι αθλητές που προπονήθηκαν, παραπονέθηκαν για την ύπαρξη παγωμένου χιονιού στις κορυφές και εντελώς ζεστού και διαλυμένου, από τη βροχή, στα χαμηλά.

«Η κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων ξαναχτύπησε!» έγραψε η «Toronto Star», υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση της Οταουα (που στην Ελλάδα τη λέμε Οτάβα) τα οικονομικά flops των (θερινών) Ολυμπιακών Αγώνων του '76 στο Μόντριαλ ή των (χειμερινών) του '88 στο Κάλγκαρι, που οι Καναδοί φορολογούμενοι ακόμη πληρώνουν από την τσέπη τους.

«...Το πιθανότερο είναι να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο των πρώτων υπόγειων Ολυμπιακών Αγώνων της Ιστορίας», πρόσθεσε, με αρκετή δόση ειρωνείας, η εφημερίδα, εννοώντας το πλήρως εξοπλισμένο, με καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, αλλά και ξενοδοχεία, υπόγειο δίκτυο της πόλης, συνολικού μήκους 3 χλμ., από τα μικρότερα του Καναδά σε σχέση με τα αντίστοιχα του Μόντριαλ ή του Τορόντο. «...Τουλάχιστον εκεί, αθλητές και τουρίστες δεν θα βρέχονται...».

Ακριβώς απέναντι από το Σιάτλ, άρα καταδικασμένο μια ζωή να βρίσκεται στη σκιά του αμερικανικού κολοσσού της Boeing, το Βανκούβερ πήρε τη «ρεβάνς» του με τον διάσημο τραγουδιστή Μπράιαν Ανταμς, τον ηθοποιό Μάικλ Φοξ, την όμορφη και σέξι «συνάδελφό» του Πάμελα Αντερσον, αλλά και διότι στα πέριξ του είχε γυριστεί (το 2008) το «Twilight», η ρομαντική ιστορία των «βαμπίρ» που «εκτόξευσε» το κινηματογραφικό box office.

Μεγαλύτερο λιμάνι του Καναδά, που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά κι ο μεγαλύτερος συνδετικός κρίκος μέσω θαλάσσης προς την Ασία, γνωστό και ως «Hong Kouver», γιατί κάποτε εκεί κατέληγαν όσοι πλούσιοι έφευγαν «νύχτα» από το Χονγκ-Κονγκ για ν' αποφύγουν το κινεζικό φορολογικό σύστημα, το Βανκούβερ θα μείνει πλέον στην Ιστορία και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ελπίδα ότι θα είναι πράγματι «λευκοί» και χειμωνιάτικοι, κι όχι «πράσινοι» κι ανοιξιάτικοι...

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: