"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέλος εποχής για τους βρωμόστομους

...1975 στο «Σινιγκάλια», στο 89' του Κόμο - Γιουβέντους. Οι γηπεδούχοι προηγούνται 2-1 κι ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν μία νίκη ιστορική σε βάρος της μεγάλης τους αντιπάλου. Το γήπεδο «βράζει», αλλά ξαφνικά παγώνει: ο διαιτητής Μενεγκάλι είχε μόλις διακόψει το παιχνίδι και είχε σφυρίξει φάουλ έξω από την περιοχή υπέρ των bianconeri.
- Μα γιατί; τι συνέβη; αναρωτήθηκαν οι ποδοσφαιριστές της Κόμο.

«Ακουσα με τ' αυτιά μου τον Κορέντι να βρίζει τα θεία. Δεν μπορώ να το επιτρέψω και δεν είχα άλλον τρόπο για να τον τιμωρήσω».
Για την ιστορία, το φάουλ το εκτέλεσε ο Κάουζιο, η μπάλα βρήκε στον Φοντολάν, η Γιουβέντους γλίτωσε την ήττα-σοκ με αυτογκόλ στο 90' κι εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσες, μπορεί και βαρύτερες, βρισιές ν' ακολούθησαν...

Ετσι ήταν τα πράγματα τότε στον κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο διαιτητής, το maximum που μπορούσε να κάνει ήταν να τιμωρήσει μία βρισιά μ' ένα φάουλ, ενώ από την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από σύμφωνη απόφαση της CONI (της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής) και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όποιος ρέφερι ακούσει έναν παίκτη να βρίζει, πόσω μάλλον τα θεία, αλλά να βρίζει ακόμη κι έναν συμπαίκτη του ή γενικώς... την τύχη του, θ' αποβάλλεται απ' ευθείας με κόκκινη κάρτα.

«Τι σου φταίει ο Θεός εάν έχασες το πέναλτι;», επαναλάμβανε ο Κακά (δυστυχώς, συχνά) στον Φιλίπο Ιντσάγκι. «Τι σου φταίει και η Παναγία, εάν ο Ματεράτσι σου 'βαλε γκολ;», ήταν αντίθετα η παρατήρηση που έκανε επί εποχές προπονήσεων στην εθνική Ιταλίας ο προπονητής Τζοβάνι Τραπατόνι στον Νο 1 Τζανλουίτζι Μπουφόν, ακόμη έναν ποδοσφαιριστή μ' έτοιμο το «...Γαμώ... την...».

Και με το δίκιο τους, γιατί όσο «θεούσες» και να είναι οι διάφοροι Κακά, Λεγκροτάλιε ή Τραπατόνι, το να βρίζεις τα θεία πέρα από το όποιο αμάρτημα είναι πρωτίστως αντιαισθητικό.

Πέρυσι η lady Φραντσέσκα Μεναρίνι, η 45χρονη (ασχημούλα) πρόεδρος της Μπολόνια, μία κυρία καθωσπρέπει, όλο σπίτι (...γήπεδο) κι εκκλησία, δεν επέβαλε, απλά παρακάλεσε τους παίκτες να μη βρίζουν.

Πριν από μερικά χρόνια η ομάδα μπάσκετ της Φορτιτούντο απέλυσε τον προπονητή της Φράτες γιατί έβρισε... θεούς και δαίμονες, ενώ τη θέση του από την τεχνική ηγεσία της Εμπολι είχε χάσει κι ο Σίλβιο Μπαλντίνι, μετά τη γραπτή αναφορά του 4ου διαιτητή που είχε ακούσει 67 βρισιές προς τα θεία σε λιγότερο από μία ώρα αγώνα.

Από την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, όποιος βρίζει αποβάλλεται. Ακόμη κι αν μιμηθεί με τα χείλια του την όποια βρισιά. «Θα τιμωρείται με βάση το βίντεο του αγώνα, αφού δεν χρειάζεται να είσαι Αϊνστάιν για να διαβάζεις τι θέλει να πει», είπε ο πρόεδρος της CONI, Πετρούτσι, ψηφίζοντας το νέο κανονισμό Νο 12, ο οποίος όμως απαγορεύει ακόμη και σε πιστούς σαν τον Κακά να σηκώνουν τη φανέλα για να «περάσουν» το οποιοδήποτε μήνυμα θρησκευτικού ή πολιτικού περιεχομένου.

Με τον νέο κανονισμό εννοείται πως δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι. Οπως ο προπονητής Βάλτερ Νοβελίνο, που διηγήθηκε ότι ο Φατίχ Τερίμ όλο φώναζε τόσο από τον πάγκο της Φιορεντίνα όσο και της Μίλαν, αλλά ουδέποτε τιμωρήθηκε.
«Μπορεί και να έβριζε τα θεία, αλλά ποιος τον καταλάβαινε στα τουρκικά;»...

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: