"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αξιοπιστία και αναξιοπιστία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ» θα γίνουν σκετσάκια σε επιθεωρήσεις του καλοκαιριού με τα κακεντρεχή σχόλιά τους. Το ρεπορτάζ του ΒΒC όμως κι αυτό κακοπροαίρετο ήταν;
Δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, αλλά το βρετανικό κρατικό δίκτυο μας προέβαλε, διότι αν και έχουμε νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται. Το ΒΒC, βέβαια, δεν ξέρει ότι στην Ελλάδα μόνον αν ψηφιστεί νόμος που να υποχρεώνει την εφαρμογή των νόμων, τότε μόνο κάτι μπορεί να βελτιωθεί.

Με τυμπανοκρουσίες θυμάμαι είχε περάσει ο συγκεκριμένος νόμος. Συζητήσεις επί συζητήσεων για τα συμφέροντα καπνιστών και μη, τι θα γίνει στα μπουζούκια, τι θα γίνει στα μπαράκια, στα γήπεδα κ.λπ. Φυσικά από τις πρώτες εκείνες μέρες, πριν από την ψήφισή του, υπήρξαν και οι δηλώσεις τύπου «Σιγά μην εφαρμοστεί. Εδώ είναι Ελλάδα».

Και να λοιπόν το ρεπορτάζ του ΒΒC, που δεν θίγει το γεγονός ότι καπνίζουμε και ότι είμαστε οι πλέον αμετανόητοι στην Ευρώπη. Δικαίωμά μας, αν αυτό αποφασίζουμε όλοι μαζί σε βάρος της υγείας, της δικής μας και των παιδιών μας. Θίγει όμως το γεγονός ότι ο άτιμος ο νόμος υπάρχειΚαι το ρεπορτάζ αυτό έρχεται σε ένα έγκυρο, διεθνούς βεληνεκούς, τηλεοπτικό δίκτυο, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ότι περασμένα ξεχασμένα, το απολωλός… τέκνον επιστρέφει.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι μια κυβέρνηση που ομιλεί για πράσινη ανάπτυξη, για χώρο πρασίνου στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών, για ποδήλατα και ποδηλατόδρομους, για νέα ήθη στην οικονομία, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει έναν απλό νόμο για το γενικό καλό; Αυτόν της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους;

Η αξιοπιστία από την αναξιοπιστία, ξέρετε, απέχει μόλις... δύο γράμματα.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: