"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EE: Εβγαλε «κόκκινη» στην Τουρκία

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, χθες, έκθεση σχετική με την πρόοδο που παρουσίασε η Τουρκία στην προενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε., το 2009. Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» η πρόοδος που σημείωσε η Τουρκία και εκφράζεται η λύπη για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Η τουρκική κυβέρνηση καλείται να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, και υπενθυμίζεται ότι «η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Ζητείται ακόμη από τις τουρκικές αρχές να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής στα βασανιστήρια και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Λόπεζ Καρίντο, υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, επισημαίνοντας ότι ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα είναι και το κατά πόσον έχει συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Κατηγορηματικός ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν και ο Τσέχος κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, που διευκρίνισε: «Πριν από πέντε χρόνια η Τουρκία ανέλαβε σοβαρές δεσμεύσεις της για τον εκδημοκρατισμό και εμάς σήμερα μας ανησυχούν οι περιορισμοί στα Μέσα Ενημέρωσης και στην απαγόρευση λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων».

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: