"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κράτος και... κλέφτες

Toυ DANILO TAINO / CORRIERE DELLA SERA

Φαίνεται ότι διαμορφώνεται νέα ηθική στη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση εποχή.

Στη Γερμανία το διηγούνται ως εξής: η Χάιντι γυρίζει στο σπίτι και ο παπούς τη ρωτά πού βρήκε τη βαλίτσα γεμάτη με ευρώ. «Εκανα ανάληψη κάποιων δεδομένων από την τράπεζα και τα πούλησα στη γερμανική κυβέρνηση». Αυτό συνέβη ένθεν κακείθεν των Αλπεων, εκεί όπου έζησε η χαρούμενη Χάιντι. Η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να αγοράσει CD με τα ονόματα 1.500 Γερμανών φοροφυγάδων που μετέφεραν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Κλεμμένα ονόματα, για τα οποία ο κλέφτης ζήτησε και θα πάρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ. (...)

Η βρετανική κυβέρνηση θέλησε να μάθει αν παρ' ελπίδα υπάρχουν και ονόματα Βρετανών στο CD. Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο είπαν ότι ενδιαφέρονται για επιχειρήσεις τέτοιου είδους.(...)

Ενα κράτος δεν θα έπρεπε να διαπραγματεύεται με έναν κλέφτη, απαγόρευση που ισχύει σε συναλλαγές μεταξύ πολιτών, διότι, μεταξύ άλλων, θα ενθαρρύνει ανάλογες μελλοντικές απόπειρες ίσως με το πρόσχημα ότι εξυπηρετούν «καλό σκοπό». Ζούμε σε έναν κόσμο που ήδη έχει πολλά προβλήματα με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Πολιτικά, όμως, φαίνεται ότι η κρίση έχει δημιουργήσει κλίμα δίωξης των οικονομικών παρανομιών με κάθε τρόπο. Οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται, αλλά συχνά τείνουν στον λαϊκισμό, και με τη δικαιολογία ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα υπερβαίνουν αρχές που πρώτες αυτές θα έπρεπε να σέβονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: