"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τρέμετε ντοπαρισμένοι...

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Το ΕΣΚΑΝ έχει ως σκοπό του την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Κάνει ελέγχους, προγραμματισμένους και αιφνιδιαστικούς και για τα αποτελέσματά τους ενημερώνει τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς, οι οποίοι επιβάλλουν τις ποινές που προβλέπονται από τον νόμο. Ολ' αυτά με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και με ρυθμούς που θα πρέπει να αποτρέπουν τη δράση των παραβατών.

ΚΙ, όμως, στην υπόθεση ντόπινγκ που αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», το ΕΣΚΑΝ (μαζί του και το Κέντρο Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ) βρέθηκε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο, για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αλλά και χειρισμούς που μειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία του.

Η όλη υπόθεση έχει εν συντομία ως εξής:
Στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Ντίξον, που αποκτήθηκε από τον Αρη, πέρασε από το καθιερωμένο ντόπινγκ κοντρόλ. Επειτα από έναν μήνα περίπου και παρ' ότι, στο μεταξύ, ο παίκτης είχε δείξει εξαιρετικές ικανότητες, ο Αρης διέλυσε τη μεταξύ τους συνεργασία και ο Ντίξον πήγε στην Ισπανία, όπου συμβλήθηκε με την Ουνικάχα Μάλαγα. ΟΛ' αυτά χωρίς να έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του, ξεχασμένου πια, ντόπινγκ κοντρόλ της 5ης Νοεμβρίου. Στις 1 ή 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή περίπου τρεις μήνες μετά τον έλεγχο, η υπεύθυνη του ΕΣΚΑΝ, Χαρά Σπηλιοπούλου, επικοινώνησε με την Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ στην οποία έκανε γνωστό ότι το δείγμα ούρων του Ντίξον είχε βρεθεί θετικό και δεσμεύθηκε ότι θα ενημέρωνε σχετικά την ισπανική ομοσπονδία και τη FIBA.

ΤΗΝ Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ο Ντίξον έπαιξε με τη Μάλαγα εναντίον της Ζαλγκίρις για την Ευρωλίγκα. Ηταν φανερό ότι το ΕΣΚΑΝ δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Την επομένη η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» αποκάλυψε το θέμα και την Παρασκευή η FIBA ανακοίνωσε ότι ο παίκτης «βρέθηκε ντοπέ και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αγωνίζεται».

ΤΑ ζητήματα που τίθενται έπειτα απ' όλ' αυτά είναι τα εξής:

1 Γιατί το ΟΑΚΑ χρειάστηκε σχεδόν τρεις μήνες για την ανάλυση; Τόσο δύσκολη είναι η ανίχνευση της ναδρολόνης που είχε πάρει ο Ντίξον;

2 Πότε το ΕΣΚΑΝ ενημέρωσε τη FIBA; Το έκανε αμέσως και η τελευταία ολιγώρησε ή το έκανε μόλις διαπίστωσε ότι το θέμα διέρρευσε στον Τύπο; Πάντως, από τότε που η κυρία Σπηλιοπούλου μίλησε με την Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, μέχρι την ανακοίνωση της FIBA μεσολάβησαν 11 ολόκληρες ημέρες!

ΤΙ γίνεται, λοιπόν; Το ΕΣΚΑΝ και μαζί του το κέντρο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ κυνηγάνε ή μήπως διευκολύνουν τους ντοπαρισμένους;

ΚΑΙ γι' αυτή την όχι απλά περίεργη αλλά εντελώς απαράδεκτη ιστορία, τι έχει να πει το ελληνικό κράτος; Αν φυσικά συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί...

ΥΓ.: Αν ο Αρης έδιωξε τον Ντίξον, γιατί όπως υποψιάζομαι είχε την κατάλληλη πληροφόρηση, τότε, εκτός των άλλων, το κέντρο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ αποδεικνύεται διάτρητο για πολλοστή φορά.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: