"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ο αθλητής φταίει»!

Του Jere Longman / ΤΗΕ NEW YORK TIMES

Οι παράγοντες του Ολυμπιακού κινήματος αντιμετώπισαν τον θάνατο του Γεωργιανού αθλητή του λουτζ Νόνταρ Κουμαριτασβίλι περισσότερο ως ένα στενόχωρο γεγονός παρά ως μία τραγωδία. Δέκα ώρες μετά τον θάνατο του Κουμαριτασβίλι η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση με την οποία θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για την τραγωδία τον ίδιο τον 21χρονο αθλητή.

Οι αθλητές είχαν αναπτύξει ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει ο σχεδιασμός του Whistler Sliding Center αλλά η πίστα δεν ήταν το πρόβλημα. Το λάθος ήταν του αθλητή, υπαινίχθηκε στην ανακοίνωση. Ο Κουμαριτασβίλι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις καθώς εισήλθε στη στροφή «16» έχοντας αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 144 χλμ. την ώρα, σημειώνει η ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Δεν υπήρξε καμία ένδειξη πως το δυστύχημα προκλήθηκε από ελλείψεις της πίστας».

Υποτίθεται πως έπρεπε να διεξαχθεί μία διεξοδική έρευνα. Η ομοσπονδία του λουτζ ωστόσο έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον να ανοίξει ξανά η πίστα για να αρχίσουν οι αγώνες το Σάββατο παρά να ρίξει μία λεπτομερή ματιά στις συνθήκες που ίσως συνέβαλαν στον θάνατο του Κουμαριτασβίλι.

ΤΟ ΕΒΛΕΠΑΝ
Υπήρχε τουλάχιστον σιωπηρή παραδοχή πως η πίστα ήταν επικίνδυνη: στον πάγο δόθηκε σχήμα ώστε τα έλκηθρα να έχουν κατεύθυνση στο κέντρο της πίστας. Ένας ψηλός ξύλινος τοίχος ανυψώθηκε λίγο μετά τη στροφή όπου ο Κουμαριτασβίλι σκοτώθηκε όταν συγκρούστηκε με έναν στύλο υποστήριξης. Η επιγραφή «φρεσκοβαμμένο» ήταν ακόμα κολλημένη στον τοίχο όταν άρχισαν οι πρώτες προπονήσεις. Καλύμματα τοποθετήθηκαν σε εκτεθειμένες μεταλλικούς δοκούς λίγο πριν από τη γραμμή του τερματισμού. Και η γραμμή εκκίνησης των ανδρών τοποθετήθηκε εκεί που βρίσκεται η αντίστοιχη των γυναικών, σε χαμηλότερο επίπεδο που μειώνει την τελική ταχύτητα κατά 8 με 9 χλμ./ ώρα.

Οι παράγοντες των Ολυμπιακών Αγώνων επιμένουν πως οι αλλαγές δεν έγιναν για λόγους ασφαλείας αλλά περισσότερο για να προσαρμοστούν συναισθηματικά οι συναθλητές του Κουμαριτασβίλι- μια ψευδής αντίληψη.
«Δεν γνωρίζουν σε ποια συναισθηματική κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές γιατί δεν τους βλέπουν σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο προπονητής της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Βόλφγκανγκ Στόιντινγκερ.

Ο θάνατος του Κουμαριτασβίλι ήταν ο πρώτος στο λουτζ από το 1975. Πολλοί αθλητές και παράγοντες δηλώνουν πως δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Αλλά η ιδέα πως κάτι κακό θα συνέβαινε στην ταχύτερη πίστα του κόσμου, είχε διατυπωθεί δημόσια εδώ και έναν χρόνο.
Συχνά εκφράζονταν ανησυχίες για τις μεγάλες ταχύτητες. Ακόμα και ο Ιταλός Άρμιν Ζέγκελερ, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και φαβορί στο Βανκούβερ, είχε ατύχημα σ΄ αυτήν την πίστα. Μία ημέρα πριν από το δυστύχημα, η Αυστραλέζα Χάνα Κάμπελ Πεγκ κατάφερε με δυσκολία να διατηρήσει τον έλεγχο του ελκήθρου της στη διάρκεια της προπόνησης και στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν οι αθλητές που αγωνίζονται στη συγκεκριμένη πίστα είναι ανδρείκελα σε κρας τεστ.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΣΑΝ
Καναδοί δημοσιογράφοι δήλωναν την επομένη του δυστυχήματος πως μέσα στην εβδομάδα τούς είχαν εκφραστεί ιδιαιτέρως οι ανησυχίες που υπήρχαν για την ασφάλεια τεσσάρων αθλητών συμπεριλαμβανομένου και του Κουμαριτασβίλι. Τόσοι άνθρωποι γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους. Τόσα λίγα έγιναν για να αποτραπούν.

Η απόφαση του Καναδά να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ολυμπιακή πίστα από ξένους αθλητές αποδείχτηκε ατυχής εθνικιστική παρόρμηση. Αυτό έγινε για να δοθεί στους Καναδούς αθλητές το πλεονέκτημα της έδρας σε ένα πρόγραμμα που αποκαλείται: «Κατάκτησε το Πόντιουμ». Στο τέλος, η ασφάλεια παραμερίστηκε δίνοντας τη θέση της στον πατριωτισμό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι υπογράμμισε πως οι παράγοντες έπρεπε να είχαν ακούσει πιο προσεκτικά τις ανησυχίες των αθλητών για την ασφάλεια της πίστας. «Δεν ισχυρίζομαι πως γνωρίζω όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες. Όμως ένα πράγμα που ξέρω σίγουρα είναι πως κανένα λάθος στον αθλητισμό, υποτίθεται ότι, δεν οδηγεί στον θάνατο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: