"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια απάτη βγάζει στο σφυρί μέρος των συλλογών της Πολαρόιντ

Τη δεκαετία του ΄60 υπολογίζεται ότι τα μισά νοικοκυριά στην Αμερική είχαν φυλαγμένη στο συρτάρι μια φωτογραφική μηχανή στιγμής Πολαρόιντ την οποία και «ξεσκόνιζαν» τα Χριστούγεννα για να απαθανατίσουν οικογενειακές στιγμές. Οι Πολαρόιντ έκαναν ακόμη πιο περήφανο και διάσημο τον εφευρέτη τους Έντουιν Λαντ όταν έφεραν την επανάσταση στον τρόπο που δούλευαν καλλιτέχνες όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ ή ο Άνσελ Άνταμς.
Όλα αυτά συνέβαιναν δεκαετίες πριν από την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας. Αλλά και πριν από την κομπίνα του δεύτερου ιδιοκτήτη της εταιρείας Τομ Πίτερ από τη Μινεσότα, ο οποίος καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο για απάτη ύψους 2,7 δισ. ευρώ και ξέπλυμα χρημάτων. Σε μια προσπάθεια να αποπληρωθούν τα δάνεια, το δικαστήριο άσκησε πιέσεις στην Πολαρόιντ να πουλήσει μέρος της συλλογής της. Έτσι, στο σφυρί θα βγουν από τον οίκο Sotheby΄s στις 21 και 22 Ιουνίου 400 φωτογραφίες του Άνσελ Άνταμς αλλά και εκτυπώσεις των Τσακ Κλόουζ, Ρόμπερτ Ράσενμπεργκ, Ρόμπερτ Φρανκ, Λουκά Σαμαρά, Άντι Γουόρχολ. Τα 1.200 ενσταντανέ ενδέχεται να πιάσουν από 5.500.000 έως 8.450.000 ευρώ.

«Πρόκειται για το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας της φωτογραφίας. Είναι έγκλημα να πωληθεί η συλλογή της Πολαρόιντ», λέει ο Αμερικανός ζωγράφος και φωτογράφος Τσακ Κλόουζ στην «Ιnternational Ηerald Τribune». «Θα ήθελα να την έβλεπα σε μουσείο και όχι σε δημοπρασία».

Έξι ημέρες πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος Sotheby΄s θα εκθέσει στα κεντρικά του στη Νέα Υόρκη. Το θετικό είναι ότι η Πολαρόιντ πουλάει μόνο ένα μικρό μέρος των θρυλικών φωτογραφιών, καθώς στις αποθήκες της στη Μασαχουσέτη υπάρχουν ακόμη 10.000 ενσταντανέ που ενδέχεται να εκτεθούν σύντομα σε κάποιο μεγάλο μουσείο. Άλλες εκτίθενται στη Λωζάννη.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: