"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το «μυστικό» του Ντε Γκολ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Τραγικά επίκαιρη, λόγω της διαμάχης για τα πυρηνικά του Ιράν, είναι η αποκάλυψη της εφημερίδας Le Parisien. Ο γαλλικός στρατός χρησιμοποιούσε άνδρες του ως πειραματόζωα στις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές, που έγιναν στην αλγερινή Σαχάρα την περίοδο 1960-1966. (Βλ. αριστερά Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τις πρώτες επιφανειακές πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Γαλλία του Ντε Γκολ στην Αλγερινή Σαχάρα την περίοδο 1960-1966)

Σύμφωνα με εμπιστευτικό στρατιωτικό έγγραφο του 1998, οι δοκιμές διεξάγονταν τόσο πριν όσο και μετά τον «βρώμικο πόλεμο» της Αλγερίας. Με στόχο, φυσικά, να μπει με κάθε κόστος η Γαλλία του Σαρλ ντε Γκολ ως ισότιμο μέλος στο πυρηνικό κλαμπ, απέναντι σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι σκοπός των δοκιμών ήταν «να μελετηθούν οι φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων σε ανθρώπους, ώστε να αντληθούν γνώσεις για τη φυσική προετοιμασία και την ψυχική εκπαίδευση του σύγχρονου μαχητή».
«Ηταν ο φόρος αίματος που πληρώσαμε εγώ και οι συνάδελφοί μου», είπε στη Le Parisien o βετεράνος Ζαν-Φρανσίς Ρομέ, ένας από τα πειραματόζωα της αλγερινής ερήμου. Κι ένας άλλος στρατιώτης της εποχής, ο Ουιλιάμ Κομπ, συμπλήρωσε: «Μας ανάγκασαν να κάνουμε ασκήσεις στην καρδιά μιας μολυσμένης τοποθεσίας. Εγώ συγκεκριμένα βρισκόμουν 3,5 χιλιόμετρα από την έκρηξη στο πείραμα «Πράσινη Ζερμπόα» (σ.σ.: είναι ένα τρωκτικό της Κίνας). Ηταν 25 Απριλίου 1961. Εξι μήνες αργότερα ο Κομπ άρχισε να βγάζει ανησυχητικές φουσκάλες στο δέρμα. Κι ο στρατιωτικός γιατρός τον συμβούλεψε: «Βούλωσέ το αν θες να βρεις δουλειά όταν απολυθείς από τον στρατό...».

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν γνωρίζει το έγγραφο, ενώ επέμεινε πως όσοι στρατιώτες βρίσκονταν κοντά στα πειράματα δέχτηκαν μικρή δόση ραδιενέργειας. Ο Ρομέ και ο Κομπ ήταν από τους τυχερούς που επέζησαν. Πολλοί συνάδελφοί τους πέθαναν από καρκίνο, ενώ πέρυσι η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών στην Αλγερία ή τους συγγενείς τους.

Στην «Πράσινη Ζερμπόα» του 1961 περίπου 300 στρατιώτες διατάχθηκαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της πυρηνικής έκρηξης. Ομως και σε μεταγενέστερες δοκιμές στις ατόλες της Γαλλικής Πολυνησίας (1966-1996) κάποιοι βετεράνοι αποκάλυψαν ότι τους διέταζαν να πέσουν μπρούμυτα καλύπτοντας μόνο τα μάτια, ενώ ήταν ντυμένοι με σορτς και μπλουζάκι.

«Οι περισσότεροι περάσαμε πολλές φορές από απολύμανση», θυμάται ο Ρομέ. Είναι σίγουρος ότι πολλοί από τους συναδέλφους που δεν ξαναείδε αργότερα ως πολίτης πέθαναν από καρκίνο λόγω της ραδιενέργειας που υποχρεώθηκαν να «απορροφήσουν» στην αλγερινή Σαχάρα.

Γαλλία
Απαγόρευση δοκιμών...
Η Γαλλία υπέγραψε τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών το 1996 και την κύρωσε στη Βουλή το 1998. Ωστόσο, το 2006 ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε πως δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν δεχόταν επίθεση τρομοκρατικού τύπου από οποιαδήποτε χώρα. Τον Μάρτιο του 2008 ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα μειώσει το αερομεταφερόμενο πυρηνικό της δυναμικό κάτω από τις τριακόσιες κεφαλές.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: