"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ανέκδοτο» η Ελλάδα στα ραδιοτηλεοπτικά της Ευρώπης

Του Βαγγελη Mανδραβελη

Το απόλυτο αλαλούμ με την υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς θα φτάσουμε εκεί. Μάλιστα με τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί (ν. 3592/2007), η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα όχι μόνον δεν θα ολοκληρωθεί το 2012, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε το 2015 όπως επιτάσσει η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών. Η τελευταία όρισε την 17η Ιουνίου 2015 ως την τελική ημερομηνία «σβησίματος» στον πλανήτη της αναλογικής μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος.

«Είμαστε (ως Ελλάδα) το ανέκδοτο στα ραδιοτηλεοπτικά της Ευρώπης. Αν συμβεί αυτό (και δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2015), τότε θα γίνουμε παγκόσμιας εμβέλειας ανέκδοτο», είπε ο πρόεδρος της Digea, κ. Κ. Κιμπουρόπουλος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η πολιτεία στη διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα. Για την υλοποίηση της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση εκκρεμούν ένα Προεδρικό Διάταγμα, τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), η διαγωνιστική διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων, η διαδικασία δημιουργίας πάρκων κεραιών κ.ο.κ.

Καθυστερήσεις
«Με το υπάρχον (θεσμικό) πλαίσιο, θέλουμε δύο χρόνια για να τηρήσουμε τις διαδικασίες χωρίς να συμπεριλάβουμε το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Γ. Συρίγος. «Αν προσθέσουμε και τη διαδικασία αδειοδότησης κεραιών που σήμερα διαρκεί έως και 852 ημέρες, τότε θα φτάσουμε στο 2015 και δεν θα έχουμε ολοκληρώσει», πρόσθεσε.
Σαν να μην έφθαναν οι καθυστερήσεις, η κυβέρνηση πάγωσε τη διαδικασία έκδοσης του δευτερογενούς δικαίου που είχε δρομολογήσει -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- η προηγούμενη κυβέρνηση. Το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τα κριτήρια αδειοδότησης των παρόχων και μια ΚΥΑ που ορίζει τον τελικό χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής μετάδοσης, πάγωσαν μετά την εκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία μάλιστα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης, θα προχωρήσει πρώτα στην πρόσληψη συμβούλου που θ’ αποτιμήσει την αξία του φάσματος συχνοτήτων στο σύνολό του, και στη συνέχεια θα επανεκκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων. «Πιστεύουμε ότι σε 8 μήνες θα έχουμε την τελική εικόνα μαζί με τον οριστικό χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης», είπε ο κ. Σ. Κάτσικας, γ.γ. Επικοινωνιών.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα bypass της σημερινής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών η ΕΕΤΤ, αλλά και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά τής Digea γνωστοποιήθηκε ότι το καθεστώς «ομηρίας» των καναλιών πρέπει να λήξει. «Δεν μπορώ να είμαι όμηρος του κάθε δασάρχη, κάθε περιφερειάρχη και του κάθε σκιτζή», ανέφερε ο κ. Κιμπουρόπουλος, προκειμένου να χτιστεί το δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης. Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Τέλος, στη συνεδρίαση αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και το κράτος εκπέμπει παράνομα. «Η ΕΡΤ εκπέμπει παρανόμως τα ψηφιακά της κανάλια», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Λ. Κανέλλος, προσθέτοντας ότι η ΕΕΤΤ την έχει καλέσει επανειλημμένως να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα, βάση της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: