"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αντί για φυλακή εργασία στον δήμο

Πρωτοπορούν στην κοινωφελή εργασία, τον εναλλακτικό τρόπο έκτισης των ποινών, οι ΟΤΑ των Κυκλάδων. Μετά την Ερμούπολη της Σύρου, τον καινοτόμο αυτό θεσμό «υιοθέτησαν» οι Δήμοι Ποσειδωνίας Σύρου, Κορθίου Ανδρου, Τήνου, Εξωμβούργου Τήνου και Νάξου, αποδεικνύοντας εμπράκτως την κοινωνική τους ευαισθησία. Ετσι, ο παραβάτης δεν αποκόπτεται από την κοινότητά του, διατηρεί την επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή και συμβολικά αποζημιώνει το κοινωνικό σύνολο μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει.

Η κοινωφελής εργασία απευθύνεται σε άτομα τα οποία λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματικές ποινές που τους έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα (μέχρι πρότινος) να βρίσκονται αντιμέτωπα με την απειλή της φυλάκισης. Κάθε ημέρα φυλάκισης μετατρέπεται σε κοινωφελή εργασία 4 ωρών ημερησίως, το δικαστήριο ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές συνθήκες του καταδικασθέντος, μπορεί να ορίσει την κοινωφελή εργασία από 2 έως και 6 ώρες ημερησίως.

Ο Δήμος Ερμούπολης εφάρμοσε πρώτος το εν λόγω πρόγραμμα από τα τέλη του 2008, με την Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΚΑ) Σύρου (Βοκοτοπούλου 18 και Ανδρου, Ερμούπολη Σύρου, τηλ.: 2281089310) να επιμελείται του συντονισμού, της οργάνωσης και της εποπτείας του όλου προγράμματος.

Εδώ και εννιά μήνες ο Χρήστος Ρουσουνέλος εργάζεται ως κηπουρός στον Δήμο Ερμούπολης. «Είχαμε μια επιχείρηση με λουκούμια, αντιμετωπίσαμε ξαφνικά οικογενειακό πρόβλημα και όλα πήγαν πίσω. Η ποινή που μου επεβλήθη ήταν 10.000 ευρώ, τα οποία ξεπληρώνω με αυτό τον τρόπο. Λίγο καιρό θέλω ακόμη για να τελειώσω. Το μέτρο είναι ανθρώπινο, πολύ καλύτερο από το να πας φυλακή. Μακάρι να δοθούν τέτοιες ευκαιρίες και σε άλλους που θα τύχουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση». Ο 31χρονος οικογενειάρχης με ένα παιδί, τα απογεύματα εργάζεται ως έκτακτος στην αμμοβολή και το βάψιμο στο Νεώριο, αφού τα έξοδα τρέχουν. «Οταν η εισαγγελέας μού πρότεινε αυτή τη λύση δεν το πίστευα. Δεν το σκέφτηκα πολύ, ήταν σωτηρία για μένα και την οικογένειά μου».

Η Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Σύρου αποτελεί νεοσύστατη υπηρεσία του τότε υπουργείου Δικαιοσύνης που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2007 με έδρα την Ερμούπολη και περιφέρεια αρμοδιότητας τα νησιά των Κυκλάδων και τη Σάμο. Εχει τον χαρακτήρα μιας κοινωνικής υπηρεσίας των δικαστηρίων και παρέχει πληροφόρηση, συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε άτομα που έχουν εμπλακεί με την ποινική δικαιοσύνη.

Σε όλη τη χώρα έχουν συσταθεί συνολικά 14 αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες στελεχώνονται αποκλειστικά από κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και εγκληματολόγους), με στόχο την προσέγγιση των κοινωνικών και ψυχολογικών διαστάσεων της παραβατικότητας των ενηλίκων.
Οπως τονίζεται από την ΥΕΚΑ Σύρου, «τα άτομα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις χρηματικές ποινές έχουν πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψουν την ποινή τους σε παροχή δωρεάν εργασίας σε κρατικούς φορείς που έχουν πιστοποιηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για την επιλογή του είδους της εργασίας που παρέχεται, λαμβάνονται υπ' όψιν η φύση και οι συνθήκες τέλεσης της αξιόποινης πράξης, η ηλικία και η υγεία του καταδικασμένου, καθώς και το επάγγελμα και οι δεξιότητές του. Ευελπιστούμε δε ότι στο μέλλον και οι λοιποί νησιωτικοί δήμοι των Κυκλάδων θα δρομολογήσουν διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα».

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

kafteripiperia είπε...

Καλὰ θὰ κάνει ὁ κ.Δήμαρχος Σύρου νὰ χρησιμοποιήσει μερικοὺς "ἑναλλακτικοὺς" γιὰ νὰ καθαρίσει τὴν κεντρικὴ πλατεία τοῦ Δημαρχείου καὶ τὸν τριγύρω χώρο ποὺ βρωμάει χειμῶνα & καλοκαίρι ἀπὸ τὰ σκουπίδια καὶ τὰ κάτουρα.