"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η τιμωρία των σοσιαλιστών της Ουγγαρίας

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΟΥΛΙΔΟΥ

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας πέτυχε να μην πτωχεύσει η χώρα εξασφαλίζοντας δάνεια και εξυπηρετώντας με πειθαρχία ένα πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος, πλην όμως φαίνεται ότι θα χάσει στις επόμενες εκλογές - 11 και 25 Απριλίου

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπαϊνάι κατάφερε να εξασφαλίσει πριν από ενάμιση χρόνο 20 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ε.Ε., ενώ με περικοπές των δημοσίων δαπανών, την κατάργηση του 13ου μισθού και μειώσεις στις συντάξεις, περιόρισε το έλλειμμα από 9 σε 3,9%, σταθεροποιώντας το φιορίνι και ανακτώντας την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών.

Η ανεργία όμως εκτοξεύτηκε στο 11% και ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης με την προεκλογική υπόσχεση ότι σε μια δεκαετία θα δημιουργήσει 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και ότι θα μειώσει τους φόρους, κερδίζει 58% στις δημοσκοπήσεις έναντι 22% που συγκεντρώνει ο σοσιαλιστής αντίπαλός του και πρωθυπουργός της χώρας

Ωστόσο, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, μια τέτοια πολιτική που επαγγέλλεται ο Β. Ορμπάν θα εκτοξεύσει το έλλειμμα ακυρώνοντας τις προοπτικές ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωζώνη, ενώ θα προκαλέσει τις αντιδράσεις του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς χρηματαγοράς.

Επειτα από 16 μήνες λιτότητας, ωστόσο, ο κόσμος θέλει να "τιμωρήσει" τους σοσιαλιστές

Το άρθρο δημοσιευτηκε στην "ΑΥΓΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: