"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Λουκέτο» στο υπ. Οικονομικών!

Του Κωνσταντινου Zουλα

Μόνον στην Ελλάδα μπορούσε να συμβεί και αυτό. Στην κορύφωση της κρίσης και ενώ οι οι Βρυξέλλες μετρούν ανάποδα τις μέρες για να διαπιστώσουν αν θα πρέπει να επιβληθούν και επιπλέον μέτρα στην Ελλάδα, απαγορεύθηκε στον υπουργό Οικονομικών και στους επιτελείς του να μπουν στα γραφεία τους και να δουλέψουν!

Δεν είναι αστείο. Αυτή τη μέθοδο «σκαρφίστηκαν» οι απεργοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση και να μην κοπούν (από εκείνους μόνον;) τα επιδόματα που απολαμβάνουν. Κι έτσι, κάθε πρωί από τις 9, λαμβάνουν θέσεις μπροστά στην είσοδο του υπουργείου επί της οδού Νίκης και απαγορεύουν με το «έτσι θέλω» την είσοδο όχι μόνον σε κάποιους συναδέλφους τους που επιθυμούν να δουλέψουν, αλλά και στους απλούς πολίτες που θα ήθελαν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του.

Η πραγματικά απίστευτη αυτή είδηση δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα διότι απλούστατα ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου -γνωρίζοντας τι συμβαίνει καθημερινά έξω από το υπουργείο του- έχει «μεταφέρει» το γραφείο του σε ένα άλλο δημόσιο κτίριο επί της Καραγεώργη Σερβίας στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες των εφοριακών και των τελωνειακών. Καθώς, ωστόσο, και οι τελευταίοι εξήγγειλαν από σήμερα τρεις νέες κυλιόμενες 48ωρες κινητοποιήσεις, ουδείς γνωρίζει πού και πώς θα μπορεί να εργασθεί ο υπουργός Οικονομικών, αν ακολουθήσουν και εκείνοι την ίδια «μέθοδο» σφραγίζοντας και το κτίριο της Καρ. Σερβίας.

Επισήμως, βέβαια, οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι από τις αρχές της εβδομάδας το βασικότερο υπουργείο για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων κατά της κρίσης έχει κατ' ανάγκην κηρύξει παύση εργασιών. Κληθέντες δε να σχολιάσουν «αν ο πολιτικός τους προϊστάμενος μπορεί να επισκεφθεί το γραφείο του», ισχυρίζονται πώς «ούτως ή άλλως, ο υπουργός ήταν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη και ότι χθες και προχθές «κινείτο» μεταξύ της Βουλής και του Μεγάρου Μαξίμου, λόγω των υποχρεώσεών του».

Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι όχι μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα του υπουργείου, όπως ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργος Ζανιάς, αναγκάζονται να επισκέπτονται τα γραφεία τους κρυφίως (!) μετά τις 3 το μεσημέρι, Οταν, δηλαδή, οι απεργοί λήγουν τον αποκλεισμό στην οδό Νίκης, προφανώς για να... γευματίσουν στα σπίτια τους. Μόνον στον γ.γ. κ. Ηλία Πλασκοβίτη επέτρεψαν τις τελευταίες ημέρες την είσοδο, αλλά και αυτός χθες αποχώρησε όπως όπως, λόγω τηλεφωνήματος-φάρσας για βόμβα. Αγγίζει δε τα όρια του σουρεαλισμού ότι η αστυνομία έδωσε εντολή για να εκκενωθεί ένα ούτως ή άλλως άδειο κτίριο!

Το σοβαρότερο, ωστόσο, είναι πως οι υπάλληλοι του υπουργείου των Οικονομικών ουδόλως δείχνουν να αντιλαμβάνονται ακόμη και διεθνείς συνέπειες που θα είχε η δημοσιοποίηση της επιλογής τους. Δήλωσαν ότι θα απεργήσουν και σήμερα και ουδείς ξέρει τι θα πράξουν από τη Δευτέρα. Μόνον οι εφοριακοί συνάδελφοί τους ανέστειλαν επί του παρόντος τις κινητοποιήσεις τους, συναισθανόμενοι προφανώς την κρισιμότητα των ημερών που δοκιμάζουν τη χώρα. Στον αντίποδα, οι τελωνειακοί «ομόλογοί» τους που αποφάσισαν χθες να απεργήσουν μέχρι και την Τρίτη αδιαφορούν παγερά για την καταστροφική αναστολή εσόδων που έχουν επιβάλει σε όλα τα τελωνεία της χώρας, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: