"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει...

Tου Γιωργου Mαντελα

Πόσο μπορούν να διαρκέσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις; Οσο το επιθυμούν οι αγρότες. Ούτως ή άλλως, οι Ελληνες, όντας εξυπνος λαός, είναι και προσαρμοστικοί. Συνήθισαν πλέον να κινούνται από τις παρακαμπτήριες και αλίμονο στις εταιρείες είσπραξης των διοδίων. Τώρα που έμαθαν τα «μονοπάτια» της ελληνικής επαρχίας, πολύ δύσκολα θα ξαναπληρώουν αντίτιμο 25 και 30 ευρώ για να χρησιμοποιήσουν αυτή την εθνική οδό - παγίδα.

Οι αγρότες πάλι, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων, έχουν αποκτήσει δικαιώματα χρησικτησίας στον δρόμο. Εχετε δει τις πρόχειρες κατασκευές (κοινώς «τσαντίρια») που έχουν στήσει σε καμιά δεκαριά σημεία της εθνικής; Το επόμενο αίτημά τους θα είναι να τα νομιμοποιήσουν. Ούτως ή άλλως, εκεί περνάνε τις περισσότερες ώρες της μέρας τους. Της νύχτας αμφισβητείται, αλλιώς δεν θα τους... έκλεβαν τις μπαταρίες από τα τρακτέρ οι περαστικοί. Το μόνο που μένει τώρα είναι να ζητήσουν την αστυνομική προστασία των μπλόκων. Αλλά και τη μέρα λίγο είναι; Δικαίωμα χρησικτησίας πάντως «στηρίζουν». Ιδιαίτερα αν αντικαταστήσουν τα νάιλον με αλουμινοκατασκευές. Ακόμα και αν ανοίξει κάποτε η εθνική, έτσι θα μπορούσαν να παραμείνουν για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Γιατί κάποια στιγμή, τα μπλόκα θα ανοίξουν, ικανοποιηθούν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Πότε; Οταν θα έρθει η εποχή που θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αγροτικές δουλειές. Εκεί προς το τέλος Μαρτίου. Τότε τα τρακτέρ θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια, γιατί αν δεν σπείρεις, τότε τι θα διεκδικήσεις;
Ας το πει κάποιος στην κ. Μπατζελή, που έχει αρχίσει να μαραζώνει. Εκτός κι αν το παίξει «Χατζηγάκης». Δηλαδή βγάλει από το ανύπαρκτο ταμείο 500 ανύπαρκτα εκατομμύρια και τα πιστώσει στους υπαρκτούς λογαριασμούς των αγροτών. Μέχρι του χρόνου που θα τα ζητήσει πίσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και κυρίως ποιος είναι (ο επόμενος) υπουργός Γεωργίας. Που θα καταδικάσει τον προηγούμενο και μετά θα τον αντιγράψει. Αφού προηγουμένως «αναμετρηθεί» με τα μπλόκα στις αλουμινοκατασκευές ανά την εθνική. Και κάπως έτσι, η ζωή συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: