"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν να ήταν χθες

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 3 Φεβρουαρίου (του ανταποκριτού μας). Εξακολουθεί να παραμένη ενταύθα επί σκοπώ εξευρέσεως του δανείου των δεκαπέντε εκατομμυρίων ο πρωθυπουργός. Πολλά διθυραμβικά εγράφησαν εν Αθήναις περί του δανείου τούτου, φαίνεται όμως ότι μεταξύ της υπό της Βρεττανικής Κυβερνήσεως άρσεως του οικονομικού αποκλεισμού και της πραγματικής εξευρέσεως των χρημάτων θα μεσολαβήσουν αρκεταί ατυχώς δυσκολίαι. Ούτως εν των εγκριτοτέρων οικονομολογικών οργάνων του Σίτυ, ο “Αccountant”, γράφει εις το τελευταίον του φύλλον τα εξής σχετικά:

Είνε προφανές ότι ο τραπεζιτικός κόσμος του Λονδίνου θα ζητήση εγγυήσεις προτού αναλάβη να χρηματοδοτήση την Ελλάδα. Ημπορεί όμως η χώρα αύτη να ανταποκριθή εις τους όρους οι οποίοι θα της προβληθούν; Φυσικά οι όροι ούτοι θα είνε πολύ τραχείς, επειδή ολίγοι εμπιστεύονται σήμερον τους οικονομικούς πόρους της Ελλάδος. Ως προς το ποσόν, το οποίον αναφέρεται εις δεκαπέντε εκατομμύρια, τίποτε δεν είνε εισέτι γνωστόν. Το ποσόν όμως αυτό είνε υπέρογκον, εις τους τραπεζιτικούς δε κύκλους πιστεύεται ότι η Ελλάς θα δεήση να αρκεσθή εις ουσιαστικώς πολύ μικρότερον ποσόν, έως ου η χώρα αποδείξη την ικανότητά της όπως βαστάση τας υποχρεώσεις της”

«Ελεύθερον Βήμα», φύλλον 1ο, 6 Φεβρουαρίου 1922
Διά την αντιγραφήν
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: