"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παραλήρημα Ερντογάν για Ε.Ε.


Toυ Νίκου Μελέτη

Πρωτοφανής σε οξύτητα και ένταση ήταν η αντίδραση της Αγκυρας και του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού στην έκθεση προόδου για την Τουρκία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο Στρασβούργο για την Τουρκία.

«Μονομερή, ψευδή και απαράδεκτη» χαρακτήρισε την έκθεση ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε προς τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ σε ανάλογο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Εκθεση εκτός των άλλων ζητά την επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

Παρουσία και του Ελληνα πρεσβευτή ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου και της Ελλάδας (ως εγγυήτρια χώρα) που αποφεύγουν τις συνομιλίες» και έφθασε μάλιστα στο σημείο, επανερχόμενος στο 2004, να θυμηθεί ότι «Ελλάδα και Νότια Κύπρος, Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων, αλλά η Τουρκία επέμεινε και αυτά πραγματοποιήθηκαν κανονικά..» (επιχείρημα που μάλλον είναι επιβαρυντικό για την Τουρκία η οποία δεν ενδιαφερόταν τόσο για την επιτυχία του δημοψηφίσματος, όσο για το μπλοκάρισμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε..

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε μήπως είναι «τυφλό το Ευρωκοινοβούλιο», καθώς δεν έλαβε υπόψη του ότι το Σχέδιο Αναν απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους, ενώ επέμεινε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι «ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξε με τον Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα θα αποτελέσει την αφετηρία για μια «νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Αλλαγή κανόνων»
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο κ. Ερντογάν με την ΕΕ, δηλώνοντας ότι οι συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Τουρκίας και τον στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ δεν συμβαδίζουν «με την εντιμότητα, την αρχή «οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται» και τα ιστορικά γεγονότα» και απέρριψε την πρόταση των Ν. Σαρκοζί και Α. Μέρκελ για «ειδική σχέση», λέγοντας ότι είναι σαν να «αλλάζεις τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού».

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: