"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Μαύρη ζωή» για 8 στους 10 Ελληνες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Με 25,3, με άριστα το εκατό, βαθμολογούν οι Ελληνες την ποιότητα της ζωής τους. Οκτώ στους δέκα Ελληνες δεν είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πιο δυσαρεστημένες είναι οι γυναίκες και οι έχοντες ηλικία 30-44 ετών, οι αριστεροί και αυτοί που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Επτά στους δέκα δυσανασχετούν με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες, την κοινωνική μέριμνα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το 42% αμφιταλαντεύεται μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, το 34% νιώθει «μέτρια» ασφάλεια, το 80% περνάει καλά γιατί διαμένει σε κατάλληλο φυσικό περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, περισσότεροι από τους μισούς έχουν παράπονα γενικά από τη διακυβέρνηση του τόπου, ενώ επτά στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με την επιχειρηματική πορεία της χώρας και την οικονομική κατάσταση. Η αισιοδοξία «ταιριάζει» περισσότερο στους άνδρες και συνδέεται με την οικονομική κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μέρος από τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας με τίτλο «Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα σήμερα» η οποία διεξήχθη στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής, καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: