"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στις 6.000 στροφές «καίγεσαι»

Tου Γιωργου Mαντελα

Είναι απειρία; Προχειρότητα; Ή μήπως η πίεση χρόνου και καταστάσεων τους οδηγεί σε λάθη που τους στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε κάποιους άλλους αποφέρουν εκατομμύρια κέρδη, «από το πουθενά»; Ο, τι κι αν είναι πάντως, είναι λάθος. Και είναι επαναλαμβανόμενο...

Στην αρχή, από «αρμόδιες κυβερνητικές πηγές» διέρρευσε ότι μπορεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες, που ως αποτέλεσμα θα είχε την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο κύμα φυγής καταθετικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οταν έσπευσαν εμπράκτως να το διαψεύσουν, ήταν αργά. Ο δρόμος δεν είχε επιστροφή και κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα οι τράπεζες να «μετράνε» απώλειες της τάξης των περίπου 10 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κρίση ρευστότητας στην αγορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Τώρα, υπό την πίεση των Βρυξελλών -είναι η αλήθεια- για τη λήψη μέτρων, βγήκαν κι ανακοίνωσαν αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το μέτρο από την επόμενη στιγμή (ούτε καν μέρα), όπως θα έπρεπε, για ευνόητους λόγους. Το αποτέλεσμα; Στις γνωστές - άγνωστες δεξαμενές, πέριξ του Πειραιά, «στοκάρονται» τόνοι καυσίμων, που αγοράσθηκαν φθηνά για να πουληθούν ακριβά, όταν αύριο - μεθαύριο περάσει η προαναγγελθείσα αύξηση του ΕΦΚ στην κατανάλωση. Το κέρδος θα είναι τεράστιο και αυτή τη φορά καθ' όλα νόμιμα για όσους το κάνουν. Ενδεχομένως, όχι ηθικό, αλλά ως γνωστόν στην Ελλάδα η συζήτηση για «το νόμιμο και το ηθικό» είναι μεγάλη κι ατέρμονη. Οπότε δεν είναι και της παρούσης.

Το ερώτημα όμως παραμένει: τι είναι τελικά αυτό που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε τέτοιες απονενοημένες πράξεις; Ιδιον όφελος δεν υφίσταται, και είναι ξεκάθαρο. Ούτε όμως η απειρία μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους κινήσεις. Η απλή λογική έχει λύσει πολλές τέτοιου είδους «εξισώσεις», για να κρύβεται κανείς πίσω από την έλλειψη εμπειρίας.
Το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα κρύβεται στο γεγονός ότι λίγοι μπορούν να λειτουργούν κάτω από πίεση κι ακόμα λιγότεροι να λειτουργούν σωστά. Oπότε σε στρεσογόνες καταστάσεις, σαν αυτή των τελευταίων μηνών, δεν είναι μόνο το μυαλό που απαιτείται, αλλά η ψυχραιμία και τα γερά νεύρα. Κι έχει αποδειχθεί ότι αν ένα αυτοκίνητο τρέχει συνεχώς στις 6.000 στροφές, αργά ή γρήγορα «καίγεται»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: